Ochutnejte pivo Schwarzenberg s Karlem

27. 4. 2010

Dne 1. a 2. května 2010 proběhne na letišti v Hradci Králové festival gastronomických a pivních specialit s ochutnávkami. V první den od 16,00 se ho též zúčastní Karel Schwarzenberg, potomek knížecího rodu, který dříve vybudoval a provozoval mnoho pivovarů především v jižních Čechách. Každý návštěvník bude moci vypít pivo s Karlem Schwarzenbergem a přitom se ho zeptat na cokoliv. Kromě jiného se bude pít i pivo značky Schwarzenberg z pivovaru Platan Protivín.

protivin-pivo-schwarzenberPivo Schwarzenberg
Schwarzenbergské pivo dobylo v minulosti věhlasu po celé Rakousko-Uherské monarchii a hlavně díky kvalitní vodě z dodnes k výrobě piva používaných artézských studní, pečlivému výběru nejlepších českých surovin a přesnému dodržování tradiční receptury. Výsledkem je pivo vyznačující se plností, jemnou hořkostí a skvělým řízem. 

Pivovar Platan Protivínprotivin-pivovar-schwarzenberg
Přesné datum založení pivovaru není známo, je doloženo , že existoval již v první polovině 16.století. Za oficiální datum založení pivovaru je pokládán rok 1598. Roku 1711 přešel pivovar do vlastnictví knížecího rodu Schwarzenbergů. V roce 1892 získal pivovar vlastní rozsáhlou sladovnu přestavbou knížecího cukrovaru. Nejslavnější období protivínského pivovaru přišlo na přelomu 19. a 20. století, kdy výstav pivovaru překračoval 140 tisíc hektolitrů ročně, což řadilo pivovar k největším v celé monarchii. Pivo bylo v té době vyváženo nejen do celého Rakouska-Uherska, ale i do Evropy a dokonce i do Ameriky. Zlaté období skončilo s nástupem první světové války, kdy pivovar přišel o své zahraniční zákazníky. Pivovar však prosperoval i za první republiky. Po druhé světové válce byl znárodněn a do vlastnictví rodu Schwarzenbergů se již nevrátil. V květnu 2009 se v pivovaru začalo vařit pivo Schwarzenberg. Koncem března 2010 natočili přímo v pivovaru jubilejní pětimiliontý půllitr piva Schwarzenberg – komu jinému než panu Karlu Schwarzenbergovi při jeho návštěvě pivovaru. 

(V článku byly použity zdroje z www stránek společnosti Brewery Trade a.s.) 

Milan Sommer
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme