Ochotníci z Hronova zazářili

Na festivalu neměli konkurenci

8. 3. 2016

Červený Kostelec – V neděli se zatáhla poslední opona a tím dospěl 19. ročník Krajské postupové přehlídky amatérského činoherního a hudebního divadla v Červeném Kostelci ke svému konci. 
Jedenácti festivalovým představením jednoznačně vévodila „Vojnarka“ od Aloise Jiráska v nastudování Divadelního souboru Aloise Jiráska z Hronova pod režijní taktovkou Miroslava Houšťka. Ta byla podle hodnocení poroty nejlepší inscenací přehlídky a postupuje na celostátní přehlídku do Volyně. 
Porota doporučila do Volyně ještě další dvě hry, a to „Alleluja, svatá Nituš!“ v podání Divadelního spolku Jirásek Nový Bydžov a „Bůh masakru“ v podání Divadla Jesličky Josefa Tejkla Hradec Králové. 

Odehrané divadlo porota rozebere

Festival ale není jen o tom zahrát divadlo a jít. Po každém představení se všichni sešli v malém sále divadla a při rozborových seminářích se od odborné poroty dozvěděli vše potřebné pro další práci a možnosti vylepšení. Někdy to byla kritika, jindy pochvala, ale vždy to mělo pro soubor pozitivní přínos. 
Krajská postupová přehlídka amatérského činoherního a hudebního divadla v Červeném Kostelci je každoročně nabitá tím nejlepším amatérským divadlem, co východní Čechy nabízejí. Skvělý počin to je i pro diváky, kteří si mohou vybrat z řady žánrů, což ocenil ve svém hodnocení i předseda poroty Jan Císař. 
Pro divadelníky je zde zase příležitost setkat se se svými kolegy z jiných měst i možnost porovnávat provedení jejich inscenací. Velkou kulturní prestiží to je i pro samotné město, což potvrdil starosta Červeného Kostelce Rostislav Petrák. 
Byl jsem se podívat na představení „Ženitba“ a dvě představení jsem stihl zhlédnout ještě v sobotu. Samozřejmě jsem nemohl vynechat představení místního červenokosteleckého spolku. Po odborné stránce festival hodnotit nemůžu, protože nejsem divadelník a moje zkušenosti jsou prozatím jen z letošního ročníku. Podle mého názoru se mně něco líbí více a něco zas méně, ale jak říkám, nejsem odborník. Jsme ale všichni rádi, že přehlídka amatérského divadla v našem městě je, a těší mě také kladné ohlasy, které ze všech stran slyším. Jsem rád, že je zájem i z řad diváků a představení hojně navštěvují. Myslím, že kromě Jiráskova Hronova je tento festival také významná kulturní akce v našem regionu. Jsme rádi, že u toho můžeme být,“ svěřil se starosta. 

Diváci měli o představení zájem 

Divadelní přehlídka se pyšnila opět dlouhodobě nadstandardní návštěvností. 
Chci poděkovat všem, co tuto přehlídku připravili, ale také divákům. Neboť vím, že naše přehlídka patří co do návštěvnosti mezi nejúspěšnější přehlídky amatérského divadla vůbec,“ pochvaloval si předseda Divadelního souboru NATAHU Pavel Labík. 
Že se letošní ročník divadelní přehlídky vydařil, potvrdil i ředitel pořádajícího městského kulturního střediska Tomáš Šimek. 

Náchodský deník
Jiří Mach

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme