O co vlastně jde v případě nového RUD (rozpočtového určení daní)?

7. 12. 2011

Návrh zákona o RUD počítá s tím, že uzme část výtěžku daní největším čtyřem městům - Praze, Brnu, Ostravě a Plzni, která mají přes 100 000 obyvatel, a tyto prostředky přerozdělí menším městům a obcím. Je to proto, že podíl výtěžku z daní podle současného RUD je u velkých měst na jednoho obyvatele několikanásobně vyšší než u menších obcí.

Podle Hospodářských novin je tento nepoměr největší v rámci EU. Procentuálně nejvíce zatížena ztrátou daňových příjmů z RUD bude Plzeň.  Hranice, kde se bude "přidávat" prostředků z RUD je 100 000 obyvatel. Hradec Králové má v současnosti cca 95 000 obyvatel, proto se ho změna téměř netýká. Tolik na úvod a vysvětlení.

Nyní k věci: daňové příjmy Hradce Králové by podle nového RUD měly stoupnout cca o 0,3%

To znamená, že v navrženém rozpočtu roku 2012 jsou daňové příjmy   1,295 mld. Kč. Od této cifry odečtu plánovaný výtěžek daně z nemovitostí 0,175 mld. Kč, která jde plně do rozpočtu města ze všech nemovitostí na jeho katastru (mnozí dělají početní chybu, že ji započítávají, což dělají z neznalosti věci a je to špatně). Konečná suma je tedy 1,12 mld. Kč.

Výsledné "polepšení" z nového RUD pro Hradec Králové je cca 2,5  miliónu Kč. Vzhledem k navrženému rozpočtu města ve výši cca 2,4 mld. Kč se jeví tato částka jako nízká. Důležité je, že město nové RUD nijak nepoškodí.

Milan Sommer
MO TOP 09 Hradec Králové
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme