Nový pomocník váží devět tun

3. 11. 2017
Výkonného pomocníka nasadí od prosince do akce Rehabilitační ústav v Hostinném. Starou hyperbarickou komoru vyměnil za moderní šestimístnou, která umožní efektivnější léčbu pro větší počet pacientů. Původní komora byla třímístná. Na třináctimilionovou investici získal Královéhradecký kraj dotaci z ministerstva zdravotnictví. 
Devět tun vážící válec usazovali do zadního pavilonu ústavu dva jeřáby. Stavbaři kvůli tomu museli vybourat okno a část zdiva. „Nová komora je kapacitně i technologicky úplně někde jinde. Ta původní už nesplňovala podmínky současné legislativy a bylo nutné ji vyměnit,“ sdělil vedoucí hyperbarického oddělení rehabilitačního ústavu David Zub. Léčba podle něj nyní bude pro pacienty komfortnější, bezpečnější i ekonomicky úspornější. „Zájem o tuto léčebnou metodu je značný, některé pacienty jsme museli i odmítat. Ve starší komoře jsme ročně odléčili 200 až 300 pacientů, nyní jich bude minimálně o třetinu více,“ doplňuje Zub. Do ostrého provozu chce rehabilitační ústav novou komoru nasadit od začátku prosince. Metoda hyperbarické oxygenoterapie spočívá v podávání kyslíku v podmínkách zvýšeného atmosférického tlaku. Je to, jako kdyby pacient pobýval 10 až 15 metrů pod mořskou hladinou. Lidé uvnitř dýchají vzduch s pětinásobným obsahem kyslíku než normálně, pracovní tlak je až třikrát vyšší než atmosférický. 
Léčebná kúra trvá dvě hodiny. „Nahrazením dosluhující hyperbarické komory získá náš rehabilitační ústav větší potenciál při poskytování péče v akutních stavech, jako je otrava plynem, ale například i během poúrazové léčby,“ naznačuje náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar. Rehabilitační ústav je jediným zařízením s touto technologií v kraji, v České republice je dohromady 14 léčebných center hyperbarické oxygenoterapie. 

5plus2 - Trutnovsko
Tomáš Plecháč

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme