Nový ministr zdravotnictví řeší staré problémy

Otázky Václava Moravce

22. 7. 2013

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vstoupili jsme do druhé hodiny dnešních Otázek. Kalousek versus LukOil. Velmi silný nátlak prý měla vyvíjet česká pobočka LukOilu právě na bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. Ten se ale podle svých slov dokázal ubránit a doufá, že jeho nástupce nedovolí, aby se firma přiživovala na Čepru, Meru a Letišti Praha. Jak takový velmi silný nátlak vypadá, na čem se chce LukOil přiživovat a jak brání zájmy státu ti členové dozorčích rad, kteří přišli k funkcím jen díky stranické legitimaci. Otázky pro dalšího hosta dnešních Otázek, exministra financí, místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Právní nejistota kolem nadstandardu. Připouští ji i ministerstvo zdravotnictví. Pacienti, kteří si chtějí zaplatit lepší oční čočku nebo lehčí sádru, mohou být podle některých nemocnic odmítnuti. Ústavní soud zrušil nadstandardy a to k datu, kdy rozhodnutí vyjde ve sbírce zákonů. K tomu ale ještě nedošlo. Zdravotnictví, bez peněžních rezerv. Zdravotní pojišťovny mají dohromady na účtech míň peněz než kolik měsíčně zaplatí. Nový ministr zdravotnictví Martin Holcát chce navýšit platby za státní pojištěnce, vyřešit odkup nedobytných pohledávek pojišťoven a přerozdělit jejich rezervy. Poslední krok se však nelíbí Svazu zdravotních pojišťoven.

Jaromír GAJDÁČEK, prezident Svazu zdravotních pojišťoven
--------------------
Myslím si, že to je nespravedlivé a že to je špatně, protože dobře hospodařící subjekt bude doplácet na jiný subjekt, který z různých důvodů finančně nevychází.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Desítky milionů korun, o ty se podle exministra financí Miroslava Kalouska hraje ve sporu mezi Správou státních hmotných rezerv a společností LukOil. LukOil nevrátil do konce dubna hmotným rezervám část paliva, což měl podle smlouvy učinit. Státní firma vymáhá na LukOilu pokutu. Připomínám, že hlavními hosty Otázek zůstává trojice odborníků na zdravotnictví, ministr zdravotnictví Martin Holcát, bývalý ministr Leoš Heger z TOP 09 a ředitel ostravské Fakultní nemocnice Svatopluk Němeček, který je stínovým ministrem zdravotnictví z ČSSD. Ještě jednou dobrý den, vítejte ve druhé hodině Otázek na ČT 24. My jsme skončili v diskusi jak stabilizovat finančně české zdravotnictví. Pane ministře, já jsem zmiňoval ty tři varianty, tedy navýšení plateb za státní pojištěnce, varianta odkupu pohledávek. To byla, pane ministře, a proppo věc, se kterou souhlasil váš stranický kolega Miroslav Kalousek?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
--------------------
Ano, připravoval ten manévr docela intenzivně.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pokud by nepadla Nečasova vláda, tak by ty pohledávky byly odkoupeny?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
--------------------
Asi ano, ale já musím říct, že ten problém se týká spíše roku 2014 než 2013 a já tedy už nemám k dispozici ty nejčerstvější údaje, ale hospodaření zdravotních pojišťoven, které jde zejména tak bylo v prvním kvartále všech pojišťoven, prakticky v plusu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
My když se podíváme na to řešení plateb za státní pojištěnce, tedy to řešení, o němž je řeč jako o jednom ze tří, tak Leoš Heger jako ministr zdravotnictví se pokusil dvakrát prosadit na vládě zvýšení plateb za státní pojištěnce, kterých je víc než 6 milionů. Jde o děti, penzisty, nezaměstnané, za které hradí pojistné stát. V současné době platí stát za své pojištěnce 723 koruny, je to platba, která  už byla nastavena před zhruba 4 lety s pravidelnou valorizací plateb se přestalo kvůli ekonomické krizi. Leoš Heger přišel se dvěma variantami navýšení o 50 korun anebo o 77. Jenže s návrhem nesouhlasil. Jak bylo řečeno, Miroslav Kalousek zvýšení by znamenalo zátěž pro státní pokladnu v padesátikorunové variantě o víc než 3,5 miliardy. V dražší variantě o víc než 5,5 miliardy. Vláda může o zvýšení rozhodnout každoročně ke 30. červnu. Bavíme se tedy vlastně až o platbách za státní pojištěnce v příštím roce, pokud se to podaří novému ministru zdravotnictví Martinu Holcátovi. Pane bývalý ministře, v rámci té nulové tolerance TOP 09 vůči Rusnokově vládě, můžou projít i odkupy pohledávek Rusnokově vládě, když o nich by vlastně rozhodoval rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
--------------------
Víte, ta nulová tolerance se bude ještě vyvíjet, bude samozřejmě záležet na to, jestli Rusnokova vláda získá důvěru nebo nezíská, pokud ji získá, tak TOP 09 nebude potřebovat, protože bude mít hlasy od jiných lidí a jistě sociální demokracie bude pro to, aby se peníze do zdravotnictví přilévaly, i když my jsme to 4 roky vydržely bez toho.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy jste ale měli zase ty rezervy z let silných.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
--------------------
To je pravda, ale my jsme zase měli obrovské zátěže, děkujeme, odcházíme, například DPH, které vzrostlo pro zdravotnictví velmi selektivně hodně, takže my jsme si s tím poradili a efektivita systému se výrazně zvýšila. Já jen připomenu, když nastupovala Julínkova vláda, tedy vláda Topolánkova, ministra zdravotnictví Julínka, tak díky dvěma krokům, jeden inicioval tehdejší ministr Rath a potom ještě Tomáš Julínek také v Senátu, tak on dostal do vínku de facto 12 miliard navíc. My teďka mluvíme o 3 jako o určité záchraně, ale těch 12 prostě, s tím se dělá reforma krásně a my jsme přesto bez těch 12 miliard a bez jakéhokoliv navýšení si s tím poradili a ten systém je stabilizovaný a myslím si, že běží docela dobře. Mohu pár nemocnic se postupně lepší a už to zdaleka nevypadá tak jako na začátku roku.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tady s vámi nesouhlasí Svatopluk Němeček jako ředitel ostravské Fakultní nemocnice, jako stínový ministr.

Svatopluk NĚMEČEK, stínový ministr zdravotnictví /ČSSD/
--------------------
Já zcela zásadně musím nesouhlasit, protože já sice chápu pana ministra Hegera, že lakuje tu situaci narůžovo, ale nazvěme ty věci pravými jmény. České zdravotnictví v současné době, opravdu významná část nemocnic stojí před kolapsem a je těžce podfinancované. Jestli pan ministr Heger říká, že to je efektivní, tak ta efektivita bude vypadat tak, že někdy v druhé polovině roku významná část regionálních nemocnic může být přestat schopna poskytovat zdravotní péči. Já uvedu několik čísel. Sám pan ministr, když dával návrh na vládě na to navýšení pojistného za státní pojištěnce, tak uváděl, že kdyby se standardně valorizovalo tak jak bylo zvykem, tak systém za poslední tři roky přišel o 18 miliard, k tomu je to DPH, které jenom v letošním roce ten rozdíl vytahuje ze zdravotnictví pryč podle čísel ministerstva zdravotnictví přes 6,5 miliardy korun. Čili místo toho, aby v době krize stát aspoň minimálně zdravotnictví držel v té ekonomické situaci, v jaké byla, tak z toho zdravotnictví nejenomže ho neposiluje, ale vytahuje z něho peníze pryč zase zpátky do rozpočtu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale jak jste slyšel, ministr zdravotnictví Leoš Heger počítal s tím, že projde u jeho stranického kolegy Miroslava Kalouska odkup těch nedobytných pohledávek za pojišťovnami, což by do toho systému přineslo teď krátkodobě zhruba 3 a 3,5 miliardy korun.

Svatopluk NĚMEČEK, stínový ministr zdravotnictví /ČSSD/
--------------------
Určitě. My také za sociální demokracii tady mohu prohlásit, že všechna opatření, všechny kroky, se kterými přijde pan ministr Holcát a které budou mít finančně stabilizovat zdravotnictví, tak podpoříme, i ten odkup pohledávek, i další. Nicméně za systémové a čisté řešení, kde by ten stát minimálně měl vrátit tomu zdravotnictví to, co z něho vytáhl prostřednictvím DPH aspoň části valorizace, považujeme právě dorovnání té platby za státní pojištěnce na těch 800 korun. A je strašná škoda, že pan ministr Heger toto neprosadil u svého stranického kolegy. Vždyť to byl pan Kalousek, který na tuto oprávněnou námitku řekl: To je moc peněz. Tady se ukazuje, že buď tedy je to cílené a je to snaha vyhladovět zdravotnictví anebo prostě pro TOP 09 a pana ministra Kalouska, pan ministr Heger to měl velmi těžké v tomto, prostě to zdravotnictví je někde úplně na chvostu.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
--------------------
Já musím říct, že někdo říká zvyšování efektivity systému, vyhladovění zdravotnictví, tak to samozřejmě není, už jsme tady říkali na začátku, že pacienti vůbec nepociťují žádné problémy. Ne že by lokálně nebyly.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Počkejte, ale tady jste slyšel pana ředitele, který říká, že části nemocnic hrozí v říjnu a v listopadu kolaps.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
--------------------
Ale to samozřejmě na začátku roku říkaly, že to bude ještě dříve. Krajské nemocnice, pane řediteli Němečku, ty dostaly přidáno víc než fakultní nemocnice. Právě proto jsme zaváděli systém DRG, aby tady byla nějaká spravedlnost v rozdělování a pokud možno se ty sazby, po kterých se volalo dlouhá léta, aby byly stejné pro všechny nemocnice, tak aspoň v těch základních věcech, které ty nemocnice dělaly stejně, například porod, aby byl placen v malé i velké nemocnici nastejno.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže podle vás je to zbytečné strašení.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
--------------------
Není to zbytečné strašení. Samozřejmě, jestliže Německo má dneska 11 % do zdravotnictví z hrubého domácího produktu a my děláme téměř to samé a máme 7,5 %, tak je jasné, že to zdravotnictví, aby mohlo žít pohodlně a v pohodě, tak vyžaduje víc peněz. V tom  zdravotnictví je napětí. Ale není tady žádný kolaps.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane ministře Holcáte, hrozí tady, že část nemocnic je před kolapsem, jak tady varoval Svatopluk Němeček?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví /nestr./
--------------------
Já z těch čísel, která mám, se kloním spíš k tomu, co říkal pan ředitel Němeček. To musím říct. Ale naším úkolem hlavně je, abychom ten systém stabilizovali. Nerad bych strašil pacienty. Já doufám, že to tak nebude, ale samozřejmě záleží na stranách politických na obou na všech, které jsou, jedné i druhé, zprava i zleva, jak v tomto ministerstvu pomůžou, to je zásadní, abychom si to řekli.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jak velkému segmentu lůžkové péče hrozí finanční kolaps nebo potíže, před kterými tady varuje stínový ministr.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví /nestr./
--------------------
My jsme globálně se na to podívali a řekli jsme, že jsou nemocnice, které jsou velmi zdravé, které to přežijí, i když trošku krvácí, to je pravda. Potom nemocnice, které jsou asi vyrovnané, mohou mít problémy, mohou i překlenout to období. A potom nemocnice, já je nebudu jmenovat, které jsou svým způsobem v krizi tak jak to tady zaznělo.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jaká je poměr mezi nimi.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví /nestr./
--------------------
Já myslím, 30 - 30 - 30 nebo 33, třetinový poměr. Myslím, že to tak s některými nemocnicemi je a budeme muset je řešit. Určitě je to daňové zatížení, inflace, nárůst energií a podobně.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Není to i způsob řízení, jak naznačoval, protože se zavedly platby za diagnózy, tedy spravedlivější rozdělování peněz i mezi jednotlivými nemocnicemi.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví /nestr./
--------------------
Já se na to můžu dívat pohledem ministra, ale i bývalého náměstka ve velké nemocnici a ta vyhláška se tentokrát dotkla nemocnic, určitě. I těch, které jsou stabilizované i pan ředitel Němeček nebo i ten Motol, kde jsem, tak měl určité nebo má určité problémy.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale mezi tou třetinou nemocnic, kterým na podzim hrozí kolaps, tak jsou tam nějaké fakultní nemocnice?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví /nestr./
--------------------
Ano, jsou tam také, asi třetina, asi 4 nemocnice.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
4 nemocnice a jak to, že tady pan ředitel Němeček přes všechny věci, které se týkají daně z přidané hodnoty a to o čem byla řeč, hospodaří poměrně dobře, že tvrdíte, že je v první kategorii a pak tady máte fakultní nemocnice, které jsou v té poslední kategorii před kolapsem?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví /nestr./
--------------------
Tak rozhodně je to hodně faktorů. Není to jen jeden. Určitě že pan ředitel Němeček je určitě dobrý manažer, to je také důležité. Jsou různé podmínky, nakonec pan docent Heger to říkal, jsou různé podmínky, různě nasmlouvané, i v tom je určitá diplomacie, liší se nemocnice třeba v Praze, kde jich je několik nebo kde jsou samotné, tak jsou na tom podstatně lépe. A celá řada okolností dodávek, investic, někde jsou nemocnice dobře investované, někde podinvestované, takže není to úplně jednoduché.

Svatopluk NĚMEČEK, stínový ministr zdravotnictví /ČSSD/
--------------------
Já bych nerad, abych já byl argumentem, protože je to v podstatě všechno v pohodě a že je to chyba managementu, to určitě není pravda. Když si jen zrekapitulujete to, čemu ty nemocnice čelí, a když ty problémy mají 33 % nemocnic, jak řekl pan ministr Holcát, tak to není prostě chybou managementu a je to opravdu tím, že klesly úhrady velmi výrazně některým. Stouplo DPH a teď se bavme o tom, že je tady třeba přijat zákon, který ty nemocnice teď bude nutit, že mají mít 30 denní splatnost.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Prosím vás, ale to je snad ve slušné společnosti běžné, že platí 30-denní splatnost. Proč by to nemělo být ve zdravotnictví?

Svatopluk NĚMEČEK, stínový ministr zdravotnictví /ČSSD/
--------------------
V okamžiku, kdy na to samozřejmě zákonodárce, který to rozhodne, dá i finanční prostředky, tak to bude perfektní. Nicméně teď některé nemocnice mají problém, aby se vůbec vešly do stodenní splatnosti nebo do roční dokonce.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
--------------------
Já jsem chtěl říct, že jsem 15 let řediteloval velkou nemocnici a velmi dobře si pamatuji, jak jsme měli stále vyrovnané hospodaření, zatímco ostatní nemocnice byly periodicky oddlužované, některé třikrát, čtyřikrát a je to prostě dáno tím, že to prostředí tady bylo velmi rovnostářské, velmi nespravedlivé a kdo to dělal dobře, tak nebyl odměněn a kdo to dělal špatně, byl oddlužen a tohle to musí jednou přestat a patří to do té velké hry ve zdravotnictví o efektivitu a ty nemocnice si to musí uvědomit. Nesmí hrát.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane bývalý ministře, jak byste řešil tu třetinu nemocnic, když tady Martin Holcát říká, jsou tam tři až čtyři velké fakultní nemocnice. To znamená, že byste odvolával managementy, protože ty tři, čtyři fakultní nemocnice by asi.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
--------------------
Já si myslím, že až budou výsledky za třetí kvartál, že ty nemocnice budou v podstatně lepším pořádku, z těch které tady byly jmenovány jako rizikové, už nejsou nebo nejsou fakultní jsou to jenom přímo řízené nemocnice, takže ta situace není zdaleka tak plošná a mimochodem my jsme napsali úhradovou vyhlášku.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Oba dva vaši oponenti kývou hlavami a nesouhlasí.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
--------------------
Protože oba dva jsou samozřejmě z nemocnic, takže se jich musí zastávat. Když byla vydána v zimě úhradová vyhláška nebo na konci minulého roku pro letošní rok, tak zdaleka největší křik a jaksi velmi ostré stížnosti byly ze sféry ambulantního sektoru, zejména specialistů nemocničních a tyhle ty věci se prostě srovnaly a nemocnice, které hospodaří během roku velmi nerovnoměrně, protože tam jsou obrovské dodávky a ty kontingenty dodávek přicházejí nepravidelně, takže v tom meziměsíčním hospodaření můžete najít cokoliv, co chcete, ale přes prázdniny se ve většině nemocnic řada věcí srovná a také během prvního kvartálu a těch dalších dvou měsíců jsme pozorovali, že se ty věci srovnávají. Každým rokem se tahle ta rétorika vede stejně.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme