Nový bodový systém by mohl v Senátu projít beze změn

Nový bodový systém by mohl v Senátu projít beze změn. ČT to řekli zástupci všech klubů. Většina z nich předlohu upravovat nechce. Norma obsahuje mimo jiné přísnější tresty za některé dopravní přestupky. Horní komora ji projedná už tento týden.

31. 7. 2023

Martin Kupka je už 4. ministr v řadě, který se snaží prosadit novelu upravující hlavně bodový systém. Předloha má ale také umožnit řídit místo od 18 o rok dříve, ovšem pod dohledem a norma má podporu v dolní komoře i v té horní.

Jan Grulich /TOP 09/ 1. místopředseda senátorského klubu ODS a TOP 09: "Náš klub bude víceméně podporovat tento návrh. Detaily ještě proberou určitě výbory, mně osobně se například líbí řidičský průkaz pro sedmnáctileté."

Josef Klement /KDU-ČSL/ předseda senátorského klubu: "Tato novela je správná. Prostě někteří řidiči se chovají bezohledně a myslím si, že toto zpřísnění mi mohlo pomoci."

Bodový systém se má zjednodušit z 5 skupin trestů na 3 a vyšší mají být i pokuty třeba za jízdu na červenou, pod vlivem drog nebo alkoholu. Zároveň by se na některých úsecích dálnic mohlo jezdit rychleji.

Jan Sobotka /nestr. za STAN/ předseda senátorského klubu: "Samozřejmě jsme mluvili o 150 km na dálnici, protože se na to minulosti odmítl. Ale v této chvíli můj názory a kolegové se k tomu podle mě také přiklánějí, že vlastně dnes ty automobily to bezpečně umožňují."

Pokud by tedy všichni senátoři tří nejsilnějších klubů hlasovali pro, norma získá v jednaosmdesáti členné horní komoře 66 hlasů a tedy výraznou podporu. Návrhy na změny se ale i tak objeví. Část senátorů totiž se snížit maximální povolenou hmotnost kamionů a zároveň zvýšit tresty za její překročení. Podle předkladatelů by to mohlo pomoci mimo jiné zlepšit kvalitu silnic.

Lukáš Wagenknecht /Piráti/ člen výboru pro hosp., zemědělství a dopravu, Senát: "Ono já bych to do toho zákonu ani nedával, kdyby ministerstvo to samo od sebe udělalo, snížilo, ono může vyhláškou. Už to asi neprojde a doufám, ale já si tu debatu otevřít."

Martin Kupka /ODS/ ministr dopravy: "Já nechci předjímat. Mám respekt k tomu, s čím přijdou senátoři a jsem připravený věcně argumentovat, proč si myslím, že tato podoba zákona ČR opravdu prospěje."

Novela má platit od začátku příštího roku. Opozice ale upozorňuje, že by se vláda měla zaměřit také na další vzdělávání řidičů. Apelovat hlavně na komunikaci rezortu. Takže neočekáváte, že byste k tomu jako nějaké úpravy asi předkládali? Budete asi pro tu variantu tak, jak je?

Miroslav Adámek /nestr. za ANO/ předseda senátorského klubu ANO a ČSSD: "Myslím si, že ano. Spíš možná k tomu budeme vystupovat asi tady v tom duchu."

Normu už plénu doporučil schválit hospodářský výbor horní komory, a to bez úprav.

Zdroj: Martin Šnajdr, Česká televize

Štítky
Osobnosti: Jan Grulich
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme