Nebezpečí krádeží dřeva při těžbě v lesích

je neporovnatelně větší u malých firem

23. 3. 2012

Podle České televize řeší Lesy České republiky, s. p., na Šumpersku případ podezření z krádeže dřeva. V této lokalitě údajně naložil nepřejaté dříví zaměstnanec největší lesnické firmy na trhu – LESS & FOREST. Podle společnosti LESS & FOREST jde ale o nedopatření spočívající v naložení jedenácti kubíků z dosud nezměřené hráně. Případem se podle ČT zabývá policie.

Redakce Silvaria požádala o komentář k reportáži zástupce dvou největších profesních organizací – ADP a SPLH a Jiřího Olivu, bývalého ředitele Lesů ČR.

Reportáž ČT

Podle reportáže Zuzany Tvarůžkové v hlavní zpravodajské relaci ČT1 14. 3.  přijelo do šumperské obce Ruda nad Moravou nákladní auto s logem firmy LESS&FOREST a její zaměstnanci zde nakládali neoznačené dříví, k jehož odvozu neměla firma od Lesů České republiky povolení. Před odjezdem je ale zachytila náhodná kontrola státního podniku. To, jestli šlo o omyl, úmysl jednotlivce nebo skupiny teď podle reportáže šetří policie, které státní podnik případ nahlásil.

Mluvčí podniku Zbyněk Boublík komentoval situaci těmito slovy: „Neoprávněný odvoz dřeva zjistil provozní inspektor odboru bezpečnosti a kontroly. Událost byla neprodleně oznámena Policii České republiky podáním trestního oznámení s doložením videonahrávky a registrační značky vozidla.“

Jiří Oliva:
LČR by se dle mého názoru měly zabývat spíše nedávným nálezem NKÚ nebo prověřením účelnosti svých zakázek v oblasti IT.

K případu se v České televizi vyjádřil také zodpovědný pracovník Lesů ČR, lesní správce Ivo Valenta, vedoucí lesní správy Ruda nad Moravou Lesů ČR: „Jestli to bylo selhání, nebo něco jiného, musí vyšetřit policie.“

V reportáži také zaznělo, že se Lesy ČR s nelegálním odvozem dřeva nesetkávají poprvé. Naposledy prý kvůli němu zrušily smlouvu s partnerem loni v květnu a od firmy získaly jako záplatu 8 milionů korun.

Reakce Jiřího Olivy (bývalý ředitel Lesů ČR a poslanec Parlamentu ČR)

Po shlédnutí příspěvku o krádeži dřeva ve státních lesích zaměstnancem firmy LESS & FOREST jsem nemohl uvěřit, že skutečnost, že řidič odvozní soupravy nakládá bez přítomnosti lesníka jinou hráň dřeva než má, poté ji složí a naloží tu správnou, se stane jedním z hlavních bodů Událostí na ČT 1. První věc, která asi každého člověka napadne je, zda reportáž nebyla točená na zakázku. Otázkou také je, jakou znalost o práci v lese a lesnickém provozu obecně mají účastnící této kauzy. Bohužel se obávám, že mizivou až žádnou. Nelze se divit, že vzniká živná půda pro pseudoaféry tohoto druhu. LČR by se dle mého názoru měly zabývat spíše nedávným nálezem NKÚ nebo prověřením účelnosti svých zakázek v oblasti IT.

Z odborného pohledu je však podle mého názoru horší vyjádření pana Zdeňka Valného, který by měl vědět, že rozdíl 20-30% pozná každý hajný okulárně, aniž by musel cokoliv měřit, a také že firma, která těží porost, má několik pečlivých kontrolorů - dřevorubce, operátora harvestoru či traktoristu. Ti všichni jsou totiž placeni od m3 a jejich zájmem přirozeně je, aby objem dříví byl naopak větší než ve skutečnosti. V minulosti jsem se osobně účastnil dvou kontrol a v obou případech byl rozdíl ve prospěch Lesů ČR. Nebezpečí krádeží je neporovnatelně větší u malých firem, kdy majitel firmy sám nebo s rodinným příslušníkem dřevo těží, přibližuje i odváži. Tedy u firem, které pan Valný prosazuje. Svým hloupým výrokem zásadně poškodil celou podnikatelskou sféru v LH a profesní svazy by měly zvážit možnost podání žaloby.

doc. Ing. Jiří Oliva, Ph.D.
poslanec za TOP 09 Královéhradeckého kraje
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme