Navrhneme čestné občanství pro Pavla Wonku

8. 6. 2011

Hradecká TOP 09 vítá revizi seznamu čestných občanů města Hradce Králové a hodlá v této souvislosti navrhnout na udělení čestného občanství in memoriam Pavla Wonku, který zemřel dne 26. 4. 1988 za dosud nevyjasněných okolností ve věznici v Hradci Králové.

Pavel Wonka byl poslední velkou obětí v komunistickém Československu. Jeho smrt jako oponenta totalitního režimu byla nesmyslná – vždyť zemřel ve věku pouhých 35 let krátce před pádem železné opony. Navíc v době, kdy se legálně chystal vystěhovat do Spolkové republiky Německo. Za tuto smrt nebyl dosud nikdo stíhán. Udělení čestného občanství vnímáme jako možnost, jak se vyrovnat s touto temnou skvrnou v minulosti města,“ uvedla Lenka Jaklová, radní města Hradce Králové za TOP 09, která tento záměr iniciuje.

Za hradeckou veřejnost návrh přivítala nezávislá novinářka Ludmila Hovorková. „Osoba Pavla Wonky je některými považována za kontroverzní a jeho podíl v protikomunistickém odporu zlehčován. Rozbor jeho života a díla ještě čeká na výzkum a posouzení v kontextu historických souvislostí. Co je však nezpochybnitelné, to je pozitivní vliv Pavla Wonky jako symbolu statečného odporu, chcete-li odporu vůbec, vůči tehdy ještě všemocné KSČ. Mnozí jeho vrstevníci a tehdejší současníci, včetně mě, to tak brali a cítí k němu vděk.

Záměr udělit čestné občanství podpořil také prof. Vladimír Just, známý teatrolog a publicista: „Politický vězeň Pavel Wonka, který se neprovinil ničím jiným než odporem vůči komunismu, a jeho faktické zavraždění v „poklidných“ dobách tzv. normalizace, jíž si tak rádi všichni idealizujeme, tedy: zavraždění nevinného člověka konkrétní komunistickou justicí, konkrétními dozorci a konkrétní soudkyní (po Listopadu opět ve funkci), to jsou přesně ty skutečnosti, jimž se souhrnně říká černé svědomí národa. Odčinit to lze pouze neustálým připomínáním jeho památky.

„Je to skvělá myšlenka,“ uvedl v dopise adresovaném Lence Jaklové Ivan Binar, spisovatel, bývalý politický vězeň - signatář Charty 77 a redaktor Rádia Svobodná Evropa v Mnichově, který od roku 1994 žije trvale v Čechách „I když Pavel Wonka nepřestavěl významnou budovu, ani neproslavil svou vlast v cizině. Jen si trval na svém, jenom usiloval o svobodu a demokracii ve své zemi. Jenom se postavil všemocnému režimu. A režim mu to spočítal. Má-li město svědomí - ani Hradec Králové je neměl za komunistů čisté. Bylo by to pěkné, kdyby současná reprezentace dospěla k názoru, že Pavel Wonka nezemřel zbytečně, že si jeho oběti občané Hradce Králové váží.

TOP 09 Hradec Králové
7. 6. 2011

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme