Nasvícení zámku Humprecht bude atraktivnější

Sobotka - Nejen kompletní revitalizací interiéru projde v průběhu příštích pár let zámek Humprecht.

14. 3. 2019

Rozsáhlá rekonstrukce barokní památky za desítky milionů korun přinese i některé pohledové změny na vnějším plášti. Známá sobotecká dominanta získá totiž i nové nasvícení, které by mělo být oproti současnému stavu úspornější a atraktivnější. 

Stávající halogenové nasvícení z druhé poloviny devadesátých let je podle starosty Sobotky Lubora Jenčka za TOP 09 dávno za zenitem svým výkonem a navíc je i dost nenasytné ve spotřebě energie. S novým LED osvětlením se to prý změní, spotřeba podle něj klesne zhruba desetkrát.

"Přitom celkový vjem nasvícené památky bude daleko zajímavější, plastičtější a tajemnější. Světla budou nově například i v nikách na ochozu," přiblížil změny starosta Jenček

Zdůraznil, že nová varianta nasvícení je pro památkáře přijatelná. 

Nový pohled na osvětlený zámek v nočních hodinách bude součástí širšího projektu celkové revitalizace barokní památky. Bývalé šlechtické sídlo Humprecht se dočká restaurátorských a stavebních prací v hodnotě necelých padesát milionů korun, dojde například k obnovení barokních omítek, manýristické zahrady při vstupu do zámku nebo k zpřístupnění krovu pod střechou. V plánu je i obnova cihelných a dřevěných podlah, oprava všech oken, dveří a mříží, temperace čtyř místností, nové točité schodiště do krovu, přebudování celé elektroinstalace nebo částečná oprava střechy a fasády. 

Práce začnou s největší pravděpodobností letos na podzim, v průběhu nadcházející turistické sezony by měl být zámek bez omezení přístupný. (jn)

Zdroj: jicinskozpravy.cz

Štítky
Osobnosti: Lubor Jenček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme