Následná péče by měla dostat zelenou! Pracovní den v Nymburce, Městci Králové a Lomnici nad Popelkou

15. 8. 2011

Dnes jsem se vypravil do terénu a postupně navštívil nemocnici v Nymburce, Městci Králové a Nemocnici následné péče v Lomnici nad Popelkou. Ve Středočeském kraji mě doprovázela delegace z TOP 09 v čele s paní poslankyní Helenou Langšádlovou, místostarostou Nymburka Pavel Fojtíkem a Tomášem Czerninem z Městce Králové. Mluvili jsme o plánované restrukturalizaci lůžek, systému DRG, a novém konceptu dlouhodobé péče, na kterém spolupracujeme s Ministerstvem práce a sociálních věcí.

Jaký tedy bude osud malých nemocnic? Rád bych na úvod zdůraznil, že restrukturalizace lůžek automaticky neznamená zavírání celých nemocnic a privatizace rozhodně není na pořadu dne. Do doby než vyprší rámcové smlouvy, nebudou probíhat žádné dramatické změny. Postupně pak plánujeme snížit počet akutních lůžek zhruba o deset tisíc. Část z nich by se měla převézt na lůžka následné péče. Záleží pak už jen na jednotlivých nemocnicích, jak se přizpůsobí a chytí se příležitosti, kterou v sobě rozvoj následné péče přináší. Nemocniční síť je v některých regionech příliš hustá a nemocnice tak musejí bojovat o pacienty. Akutní péče se zkoncentruje do kvalitních nemocnic a ty, které nebudou mít dostatek pacientů, nebo kterým se nevyplatí některou péči poskytovat, se budou muset změnit. Začnou přemýšlet, které jiné služby by lidé v jejich okolí potřebovali.

Letos dokončíme přípravu systému DRG (platba za diagnózu), který efektivně upraví přerozdělování peněz za zdravotní péči. Za stejné výkony by byla ve všech nemocnicích stejná úhrada. Typickým příkladem je např. porod. Pacient si pak bude moci vybrat nemocnici, která mu pro daný výkon bude nejvíce vyhovovat. Složitější výkony budou samozřejmě ošetřeny bezpečnostními mantinely a akutní péče bude placena formou diagnostických skupin.

Leoš Heger
ministr zdravotnictví České republiky
člen předsednictva KV TOP 09 Královéhradeckého kraje
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme