Nadváha u dětí

23.6.2013 19:00 ČT 1

26. 6. 2013

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka
--------------------
Kila navíc mají hlavně děti v pubertě. Podle posledního výzkumu pediatrů má v 5 letech nadváhu 11 procent chlapců a 15 procent dívek. U 13-letých ta čísla výrazně rostou, tam už ji má každý 5. chlapec. Jak by měl obecně vypadat vhodný jídelníček, ukazuje tato potravinová pyramida. Třeba ze základu, který tvoří obiloviny, rýže a pečivo můžeme denně zkonzumovat až 6 porcí. Jedna se například rovná krajíci chleba. A u každého druhu ovoce a zeleniny je doporučených 5 porcí, tady se jedna rovná třeba jablku. Ve třetím patře to můžou být 3 jogurty a maximálně 2 porce masa po 125 gramech. No, a potraviny, které jsou na vrcholu této pyramidy, bychom měli konzumovat nejmíň, denně jenom po 10 gramech cukru a tuku. O tom, co konkrétně by měli pediatři doporučovat, teď podrobněji v Událostech vítám ministra zdravotnictví v demisi Leoše Hegera. Dobrý večer. Lékaři údajně volali po výkonu hrazeném pojišťovnou už dřív. Proč s ním přicházíte až teď?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví v demisi /TOP 09/
--------------------
Tak víte, když je zdravotnictví v určité finanční krizi, tak se strašně špatně dávají dohromady nové výkony a pojišťovny k nim nepřistupují rády, ale my jsme taďka přece jenom pro ty pediatry připravili výkon edukační, který by je měl nebo mohl motivovat k tomu, aby na ty děti koukali nejenom z hlediska různých parametrů biochemických, třeba růstových, ale aby se taky dívali, jestli nejsou obézní a promluvili s těmi rodiči. On je takový základní trojúhelník - lékař, rodič a možná tělocvikář a v tomhle trojúhelníku to dítě přece jenom může být zachyceno a může se dostat z určitého bludného kruhu, do kterého snadno vchází-li obézní.

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, zpátky k pojišťovnám. Necháte jim volnou ruku, anebo výkon budou muset hradit povinně?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví v demisi /TOP 09/
--------------------
Tak my bychom ho velmi rádi dali do seznamu výkonů, který by měl vyjít teďka někdy na konci léta a budeme se s nimi snažit domluvit, aby ten výkon lékařů nasmlouvali a propláceli ho, protože pro ty lékaře to bude motivující, přesvědčovat rodiče, ti rodiče jsou opravdu klíčoví a já myslím, že i pojišťovny na to budou slyšet, protože to je trend, který je v celé Evropě, boj s obezitou a různými neřestmi až po ty škodliviny jako kouření, ale bohužel musím říct, že je to i jídlo a nadměrné jídlo k tomu patří.

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste to naznačil, když se podíváme na zmíněnou zahraniční praxi, tak některé státy se rozhodly tučná jídla víc zdanit, omezit sladkosti a kalorické nápoje ve školních kantýnách. Uvažujete o něčem podobném, případně o nějakých dalších krocích?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví v demisi /TOP 09/
--------------------
No, já si myslím, že to bude záležet dost vždycky na ministerstvu financí, ty země, kde se to zkoušelo, jsou zatím v Evropě dvě. Dánsko, tam zdanili tučná jídla a Maďarsko, kde zdanili sladké nápoje, ale čabajské klobásy tedy, takže se to zatím zkouší a pozoruje, jestli to funguje.

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka
--------------------
Říká Leoš Heger, děkujeme.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme