Na stavbu křižovatky Milety bude jeden zhotovitel, výběrové řízení začne na jaře

V letošním roce budou zahájeny práce na přestavbě křižovatky Mileta, která je nyní přetíženým dopravním uzlem v Hradci Králové. Obměnou neprojde jen samotná křižovatka, ale vzniknou také nová dopravní napojení, podchody, chodníky, zastávky MHD a další změny na veřejných prostranstvích. Vzhledem k tomu, že v tomto území je hned několik vlastníků, připadá tak celá rekonstrukce na tři subjekty – Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), Královéhradecký kraj a město Hradec Králové. Všichni se ale shodli na společném výběrovém řízení pro rekonstrukci křižovatky Mileta. Tento krok na svém včerejším jednání podpořili radní města, finálně ale smlouvu o společném zadávání musí schválit na konci ledna ještě zastupitelé města. Celá investiční akce má již vydané platné stavební povolení. Výběr zhotovitele by tak měl být zahájen během jarních měsíců. 

18. 1. 2023

„Dle původních plánů měl být jeden zhotovitel, ale každý subjekt měl mít svoji smlouvu. Nyní jsme se rozhodli podpořit vytvoření jedné společné smlouvy, čímž dojde ke zjednodušení některých procesů v rámci smlouvy,“ vysvětluje investiční náměstek primátorky města Lukáš Řádek (TOP 09). Návrh smlouvy o společném zadávání budou ještě na konci ledna schvalovat zastupitelé města. Poté bude pokračovat příprava na vypsání společného výběrového řízení na zhotovitele křižovatky Mileta. K tomu by mohlo dojít během března. „Počítáme s tím, že v závěru letošního roku už by mohly být zahájeny terénní úpravy. Spočívat budou například v demolici vybraných zpevněných ploch v okolí, odvozu suti a podobně,“ dodává náměstek Lukáš Řádek (TOP 09). 

Rekonstrukce křižovatky Mileta přinese novou podobu komunikací. Pod křižovatkou budou vybudovány podchody pro chodce a cyklisty, což přispěje ke zvýšení bezpečnosti. Další změnou je doplnění křižovatky o propojku pro vozidla odbočující vpravo, čímž dojde ke zvýšení kapacity křižovatky. Vedle toho vznikne směrem na Vysokou nad Labem další křižovatka, tzv. malá Mileta. Zde dojde k vybudování komunikace, která propojí Fakultní nemocnici Hradec Králové se Zborovskou ulicí. Do Zborovské ulice ústí také napojení Benešovy třídy, které se z panelové cesty změní na řádnou komunikaci. Mimo jiné bude do křižovatky ústit také výjezd pro záchranářská vozidla. Malá Mileta bude řízena světelně, v její blízkosti přibydou nové chodníky i zastávky MHD. Předpokládané náklady na rekonstrukci křižovatky Mileta a jejího okolí se mohou dostat na přibližně 400 milionů korun. 

Zhruba 170 milionů korun bude hradit město Hradec Králové. Kromě vybudování nových chodníků podél všech dotčených komunikací město mimo jiné zaplatí také nový povrch komunikace v Hradecké ulici. Dále bude financovat napojení fakultní nemocnice do Zborovské ulice. Městské finanční prostředky pak budou použity také na nové zastávky MHD, výsadbu nové zeleně, doplnění městského mobiliáře i rekonstrukci části ulice 17. listopadu. 

Výběrové řízení na zhotovitele by mělo být vypsáno během března. Pokud bude úspěšné, mohla by stavební firma zahájit terénní úpravy již v závěru letošního roku. Celá stavba by pak měla být dokončena v roce 2025. 

Zdroj: Magistrát města Hradec Králové

Štítky
Osobnosti: Lukáš Řádek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme