Na soboteckém náměstí řidiči za parkování zaplatí

13. 6. 2017
Bezplatné parkování v Sobotce je minulostí. 
Od čtvrtka už si řidiči, kteří odstaví své auto na náměstí malebného městečka Českého ráje, budou muset sáhnout hluboko do peněženky. Jedním z důvodů, proč se vedení města k tomuto kroku rozhodlo, je velký počet aut, která na náměstí stojí celý den.
Turisté, kteří vyrážejí na výlety do okolí, ale i lidé, kteří dojíždí do nedaleké Mladé Boleslavi za prací, si z náměstí dlouhou dobu dělali odstavné parkoviště. To má placený systém změnit. „Nechceme auta z centra vyhnat úplně, ale jejich počet zredukovat. Cílem skutečně není šikanovat občany, kteří si jedou na náměstí udělat krátký nákup. Co se nám ale nelíbí je přístup některých lidí, kteří náměstí využívají jako odstavné parkoviště při dopravě do zaměstnání směrem na Mladou Boleslav. 
Podobně si parkování na náměstí vykládají někteří turisté. 
Odloží tu auto, sundají kola a jednou na cyklovýlet po okolí. 
Zbytečně pak blokují parkovací místa,“ upozornil na začátku roku starosta Lubor Jenček. 
Jeho slova potvrdil i místní podnikatel pan Jiří. „Ano, skutečně tady tento problém je. Myslím si, že stání na náměstí mělo být zpoplatněné už dávno. Přijde mi bezohledné vůči ostatním, když tu někteří stojí celý den jen proto, že nemusí nic platit,“ zlobí se podnikatel. 
Vedení města si je vědomo, že se jedná o zásadní a velkou změnu, která se nedotkne jen místních. „Jsme smířeni s tím, že reakce budou občas negativní. 
Přesto to považujeme za správné a věříme, že počet aut, zaparkovaných na náměstí, se sníží,“ věří starosta Jenček. 
Placené parkování na soboteckém náměstí bude mít asi největší dopad právě na dojíždějící do Mladé Boleslavi. 
Sobotka totiž právě jim často sloužila jako jakási přestupní stanice. Sešlo se jich tu třeba pět a dál pokračovali jedním autem. 
Otázkou tedy zůstává, kde své plechové miláčky budou nechávat nyní. 
Na náměstí budou dva parkovací automaty. První hodina bude zadarmo. Aby ale byla možná kontrola, řidič si bude moci v automatu vyzvednout takzvaný nulový lístek, nebo si čas svého příjezdu vyznačí na svém parkovacím kotouči. Cena parkování za každou další hodinu bude stoupat, tedy první hodina bude zdarma, druhá za deset korun, třetí za dvacet korun, čtvrtá za třicet korun, pátá za čtyřicet korun a celodenní parkování za sto korun. Sobotečtí a místní podnikatelé navíc mají možnost získat dva typy parkovacích karet. O ty si mohou zažádat na městském úřadu. Typ A je pro podnikatele, kteří mají ve zmíněné části města své provozovny. Za první auto zaplatí ročně 1200 korun, za každé další 2400. Typ B je pro fyzické osoby s trvalým pobytem tamtéž. 

Náměstí v Sobotce využívali mnozí řidiči jako bezplatné odstavné parkoviště. 

Boleslavský deník
Pavla Franzkiová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme