10. 11. 2016
Hradec Králové – Na magistrátní zdi se již léta skví vizualizace hradeckého Velkého náměstí s nadpisem: Realizace 2012 – 2014. Na dveře však už pomalinku klepe rok 2017 a po obměně centra krajské metropole není ani památky. A podle města ještě dlouho nebude.

OPRAVA V NEDOHLEDNU

Zájmem vedení města je rekonstrukci Velkého náměstí udělat co nejdříve. Je nám velmi líto, že dochází k obstrukcím. Pevně věříme, že hořický stavební úřad tomu přiřadí velkou pozornost a personální kapacitu,“ odkázal náměstek hradeckého primátora JindřichVedlichna fakt, že právě hořický stavební úřad v celé věci, po námitkách odpůrců přestavby náměstí, rozhodne.
Ani tehdy však nebude mít hradecká radnice vyhráno.
U verdiktu bude záležet na tom, zda se proti němu opět někdo neodvolá.
Podle našich propočtů, pokud ti, kteří stále přestavbu náměstí napadají, tedy Hradecká realitní, využijí všech možnosti, tak nezačneme stavět dřív než v roce 2019,“ uvedl náměstek JindřichVedlichs tím, že je to typický případ toho, kdy se soukromé zájmy upřednostňují před zájmy veřejnými. Veřejným zájmem je také oprava potrubí na Velkém náměstí. Ta měla být původně součástí rekonstrukce.

ČEKAT NEMŮŽEME 

Ovšem podle společnosti Vodovody a Kanalizace (VaK), je potrubí v tak havarijním stavu, že se nemůže čekat až do roku 2019.
Oprava tak začne v březnu příštího a skončí v roce 2018. „Je to velká škoda. Celková rekonstrukce se tak nejenom prodlouží, ale i prodraží. Bohužel nemáme žádné možnosti, jak se bránit obstrukcím,“ dodal Jindřich Vedlicha přiznal, že město hledá i cesty, jak případné ztráty vymáhat právě od odpůrců.
K samotné opravě potrubí pak technicko-provozní náměstek VaKu Pavel Loskot uvedl: „Jedná se o zhruba 890 metrů vodovodních a odhadem 690 metrů kanalizačních řadů o různých profilech a různých hloubkách. Potrubí jsou ve špatném stavebně technickém stavu a s jejich opravou v režimu stavební úpravy už nelze otálet. Všechny opravy potrubí byly do doby rozhodnutí ministerstva o námitce součástí velké městské investice. Nyní je jasné, že obecně obnovy sítí budou muset být provedeny bezodkladně, tedy bohužel dříve než velká městská rekonstrukce.“ 

Hradecký deník

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme