Ministr Heger: Je vážně zvažováno, že dětské léčebně Vesna bude vyměněno vedení

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 5. 2013

9. 5. 2013

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená paní poslankyně, dovolte mi, abych zároveň oslovil i pány poslance Šlégra a Kochana, protože jejich interpelace se velmi pravděpodobně ponesou ve stejném duchu, takže já ty základní věci zde řeknu a pak v případě vašich interpelací budu očekávat ještě upřesňující dotazy.

V první řadě bych si dovolil reagovat na to, čím paní poslankyně skončila, to znamená, proč likvidujeme české lázně svým indikačním seznamem. Já musím konstatovat, že indikační seznam přišel v době, kdy lázeňství bylo utlumeno během předcházejících asi tří let zhruba na 35 %. Ten indikační seznam se chystal dlouho, chystal se velmi zodpovědně, a to v debatě jak ve Společnosti balneologické, čili mimo jiné také i provozovatelů lázní, tak spolu s těmi, kdo indikují, to znamená odbornými společnostmi, ať tedy v případě dětí to jsou Neurologická společnost nebo Pediatrická společnost. A v každém případě musím trvat na tom, že tam, kde je indikace k lázeňské léčbě opodstatněná, ta léčba tam velmi benevolentně zůstala. On nám totiž přikazuje zákon 48, že z veřejného zdravotního pojištění je možno hradit jen to, co má prokazatelný efekt na vývoj a stav nemocného a v žádném případě my jsme tuto hranici nepodkročili. Naopak jsme se chovali spíše benevolentně.

Pokud jde o vlastní Janské Lázně, ty jsou součástí širšího komplexu. Přestože to jsou státní lázně a dohlíží nad nimi Ministerstvo zdravotnictví, tak je potřeba říct, že u nás existuje devět lázeňských léčeben, které ošetřují děti, a několik rehabilitačních ústavů zaměřených na děti. Činnost těchto pracovišť se prolíná a již po dobu asi deseti let je v tomto odvětví velmi výrazná konkurence a zřetelný nadbytek kapacit. To se projevovalo i v Janských Lázních. Postupně dětí ubývalo už jenom, řekl bych, proto, že takových onemocnění, s kterými se v Janských Lázních klasicky zaobírali a na kterých si získali velmi výraznou mezinárodní prestiž, a to onemocnění dětská obrna, tak těch od 50. let velmi výrazně ubylo a děti, které tam jezdily a jezdily tam i jako adolescenti, tak už jsou mimo toto spektrum.

Přesto ta léčebna má velmi úspěšný program, je vyhledávaná, ale její kapacita a speciálně v komplexu Vesna, který byl určen pro děti, kde je asi 700 lůžek využívaných současně jak pro děti, tak pro dospělé, byla obsazena v posledních měsících asi polovina a obložnost v té části dospělé je ještě horší.

My jsme s panem ředitelem lázní opakovaně jednali v posledním roce a jasně jsme mu říkali, že musí počítat s tím, že nabídka pacientů bude ustupovat, přestože stále je. A ujišťuji vás, že všichni dětští pacienti, kteří mají předepsané lázně nebo si přejí jet do lázní, tak je o ně postaráno, ale je jich prostě málo a ředitelství v Janských Lázních zcela rezignovalo v posledních měsících na to, jak se o tu svou klientelu starat. My proto po posledních událostech posledních týdnů, kdy jsme panu řediteli jasně řekli, že nehodláme a ani nemůžeme provozně ty lázně podporovat a že mu nejsme schopni nějakými zbytečnými indikacemi pacienty opatřit a že se musí starat sám, tak on spustil kampaň proti Ministerstvu zdravotnictví. To, že dostal pokyn dočasně redukovat ubytovací kapacitu a uzavřít ji zejména v depandaturách a tam, kde není nezbytná a že to udělal zrovna v té dětské léčeně, to je s ním momentálně projednáváno a vážně je zvažováno, že ta léčebna bude mít vyměněno vedení.

V žádném případě není zájmem Ministerstva zdravotnictví ji zavřít, přestože, budeme-li se o to snažit velmi násilně, mohli bychom být snadno napadeni např. komerčními subjekty, že upřednostňujeme před soukromými subjekty, komerčními subjekty, státní subjekt. V tom je ministerstvo opravdu trošku ve střetu zájmů, ale hodlá ty lázně dále provozovat. Děkuji.

Leoš Heger
ministr zdravotnictví za TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme