Městský park v Týništi nad Orlicí se dočká rozsáhlé obnovy

13. 3. 2018
Kvůli přestárlým a nemocným stromům muselo už Týniště nad Orlicí několikrát uzavřít městský park. Nyní chce centrum města omladit. Po rozsáhlém kácení přijde na řadu zeleň, obnova cest i veřejné osvětlení. 

Centrální městský park v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku se po letech příprav konečně dočká rozsáhlé obnovy. Jako první město začalo s kácením nemocných stromů, které by mohly ohrožovat bezpečnost chodců. Radnice si nechala vypracovat dendrologický posudek a pracovníci technických služeb pokáceli desítky napadených dřevin. Například habry, které se nakláněly nad dětské hřiště. 
Většinou jde o stromy výrazně nebo silně poškozené, napadené houbovými infekcemi, proschlé, stromy s rozsáhlými dutinami anebo poškozenými náběhy a kořenovým systémem,“ popsal místostarosta Týniště nad Orlicí Pavel Nadrchal (nez.). 
Špatný stav některých stromů v loňském roce vyústil v dočasné uzavření parku, když při únorové vichřici kmeny nevydržely a skácely se k zemi. I přes zákaz si tam však některé maminky s dětmi zkracovaly cestu do školy. 
Dívali jsme se na to z okna a bylo to strašidelné. Když trochu víc zafoukal vítr, hodně to padalo. Stromy jsou v parku opravdu staré,“ řekla Kateřina Štreglová, která bydlí u parku a chodí tam s malými dětmi. Za kácení je proto ráda a těší se, že park po letech prokoukne. 
Vypadá to tady hrozně. Mělo by se s tím něco udělat,“ utrousil Bohumil, který parkem procházel z centra k nádraží. 
Kromě napadených stromů nechalo město pokácet také několik zdravých kmenů, které musely ustoupit revitalizaci parku. Na tu má radnice projekt z roku 2016. V první etapě půjde o výsadbu nové zeleně. Vznikne také bohaté keřové a bylinné patro. Množství nově vysázených dřevin má výrazně převýšit počet pokácených stromů. 
Souběžně s kácením dojde také k ošetření části ponechaných stromů bezpečnostním a zdravotním řezem. V některých případech dojde i k mírné redukci koruny a odstranění tlakového větvení. Ošetřování stromů potrvá až do jara a pak bude pokračovat koncem léta a na podzim,“ informoval starosta Libor Koldinský (TOP 09). 
Radnice získala na obnovu zeleně v parku evropskou dotaci. Ta pokryje téměř 1,5 milionu korun z celkových 2,4 milionu. Práce budou trvat celý rok a protáhnou se i do roku 2019. Stromy se budou sázet hlavně v době vegetačního klidu. Projekt má trvat až do roku 2021, protože se počítá i s péčí při dalších etapách revitalizace parku, který dostane novou podobu. 

Nejdřív sázet, potom kopat 

Park projde citelnou změnou. Dojde k doplnění a obnovení zajímavých průhledů, sjednocení a ucelení parkové výsadby, revitalizaci trávníků a doplnění keřového i trvalkového patra,“ popsal starosta. 
V dalších etapách má dojít k úpravě cest, které dostanou nové povrchy a sjednotí se jejich rozměry. Přibudou odpočinková místa, lavičky a další mobiliář, včetně veřejného osvětlení, na které by radnice chtěla další dotaci. Nyní připravuje projektovou dokumentaci. O peníze chce žádat v příštím roce. 
Park je opravdu tmavý. Zatím nevíme, kolik bude osvětlení stát. Zřejmě to bude největší položka. Pravděpodobně ho proto rozdělíme na dvě etapy,“ vysvětlil starosta. 
V parku tak dojde k paradoxní situaci: nejprve se bude sázet zeleň a teprve poté kopat sítě a základy pro lampy. Podle Koldinského jde o chybu bývalého vedení. 
Mělo to jít obráceně, nejdříve se park měl celý rozkopat a udělat destrukční práce a až pak výsadba,“ upozornil. 
Bývalá starostka, kterou zastupitelé v prosinci 2016 odvolali a nahradili právě Koldinským, však kritiku odmítá: „My jsme udělali pouze jednoduchou studii, jak by to mělo vypadat. Projekt se dělal už za nového pana starosty,“ řekla Jana Galbičková (nez.). 
V poslední etapě by měl park získat vodní plochu. Jezírko v původním projektu bylo, pak ho zastupitelé vyškrtli a nakonec se v loňském roce do úvah vrátilo. S ním chce radnice obnovit i náhon, který parkem protéká. Nejdříve ho však musí získat do majetku, aby mohla do náhonu investovat. 
Pakliže se všichni dohodnou, že tam jezírko bude, tak se do projektu dodatečně vloží. Má být v části od nádraží. Je tam vynechané místo, kde není plánována žádná výsadba,“ doplnil Daniel Nedomanský z odboru životního prostředí městského úřadu. 
Projektová příprava na stavbu jezírka a obnovu náhonu by mohla začít na jaře. Příští rok na ně chce radnice žádat o dotaci. 

MF DNES - Hradecký kraj
Tomáš Hejtmánek

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme