Město sní o nové ledové ploše. Našlo pro ni i místo

7. 10. 2017
Dvě ledové plochy na takřka stotisícovou krajskou metropoli. To je zatím smutný obrázek města, které se pyšní svoji sportovní historií a jež v poslední době zažívá velký hokejový boom. „Musím s politováním souhlasit, že dvě ledové plochy, které by sloužily nejenom sportovcům, ale i široké veřejnosti, jsou opravdu málo,“ říká náměstek hradeckého primátora a hobby hokejista JindřichVedlich, který, stejně jako i jiní milovníci jízdy na ostrých nožích, jen marně hledá skulinku v již tak nabitém rozvrhu obou hradeckých ledových ploch na zimním stadionu. Ten je bez nadsázky natřískaný a kvůli potřebám nejenom hokejového klubu, ale i krasobruslařů se v obou halách svítí hluboko do noci. O veřejném bruslení ani nemluvě. „Pokud okénko nenajdeme, jezdíme patnáct kilometrů do Mžan, kde mají malou nekrytou ledovou plochu,“ dodává náměstek.
A právě malé ledové kluziště v Mžanech uchvátilo magistrát natolik, že chce podobné hřiště postavit i v Hradci Králové. Dokonce má i vytipovaný pozemek. Pokud město svou vizi uplatní, měla by ledová plocha v příštích letech vyrůst na pozemcích Základní školy Štefánikova.

Hokej i volejbal
Pro výběr tohoto místa má město své opodstatnění: „Škola, která má kolem 900 žáků doposud nemá adekvátní venkovní sportoviště,“ nechal se slyšet náměstek primátora s tím, že v zimě by v dopoledních hodinách sloužilo hřiště škole a v odpoledních veřejnosti, popřípadě krasobruslařům. Podobné rozdělení by hřiště mělo i mimo zimní sezonu, kdy by se proměnilo na plochu pro házenou, volejbal, florbal či hokejbal.
Předpokládám, že studie na toto hřiště, jehož výstavbu by z části mohly pokrýt dotace, bude hotova příští rok,“ uvedl náměstek primátora, s tím, že se město nechce vydat ve šlépějích Plzně či Brna, které pro milovníky bruslení zakoupilo umělou polymerovou „ledovou“ plochu.
Flošna neprošla
O tomto nákupu zatím neuvažujeme. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že na umělém „ledu“ není bruslení takový požitek,“ dodal náměstek primátora a připomněl, že v nedávné minulosti byly na magistrátním stole plány, které počítaly s výstavbou nové ledové plochy vedle koupaliště Flošna. „V nich se počítalo s energetickým napojením na koupaliště. Ale kvůli velké finanční náročnosti se od tohoto projektu ustoupilo,“ doplnil JindřichVedlich.

Romana Putnová
krajská manažerka HKR

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme