Město Hradec Králové nakoupí další nádoby na gastroodpad

Od ledna si mohou občané Hradce Králové vyzvedávat speciální nádoby na sběr gastroodpadu do domácností. S ohledem na velký zájem veřejnosti o tuto službu se město chystá dokoupit dalších zhruba tři tisíce kusů. Finance na jejich pořízení na svém včerejším zasedání schválili radní města. Město zatím mezi Hradečany rozdalo téměř dva a půl tisíce gastronádob, další budou k dispozici na vybraných místech ve stanovených termínech. 

27. 2. 2023

Město vybralo šest termínů, kdy si mohli občané města pro nádoby na třídění přijít. „Máme za sebou již dvě takové akce a zájem Hradečanů o nádoby na třídění gastroodpadu v domácnostech byl opravdu velký, což je pro nás dobrý signál. Díky třídění můžeme postupně snižovat množství směsného odpadu a vytříděnou složku pak nadále využívat. Právě odpad z kuchyní skončí v bioplynové stanici a k lidem se vrátí v podobě elektřiny nebo tepla,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek (TOP 09). 

V první etapě pořídilo město více než tři tisíce nádob. S ohledem na enormní zájem ze strany občanů města jich ale bude dokoupeno ještě jednou tolik. Finanční prostředky ve výši 250 tisíc korun na jejich nákup schválila na svém zasedání rada města. Dodány by měly být začátkem března.  

Pro nádobu na sběr gastroodpadu si mohou občané přijít 1. března na Benešovu třídu na Moravském Předměstí, 8. března na Masarykovo náměstí v centru města a 14. března k poště v Malšovicích, vždy v době od 14.30 do 16.30 hodin nebo do rozdání nádob. 

Do těchto speciálních „kyblíků“ lze odkládat živočišný i rostlinný odpad z kuchyní, například zbytky z ovoce či zeleniny a dalších jídel, malé kosti, mléčné výrobky, potraviny s prošlou trvanlivostí a podobně. Důležité však je, aby veškerý odpad z kuchyní byl bez obalu. „Na spodní straně víka se navíc nachází úložný prostor, kam je možné umístit filtr pro pohlcování pachů a vlhkosti. Jako alternativu lze využít i obyčejný papírový ubrousek,“ uvádí náměstek Lukáš Řádek (TOP 09). Obsah gastronádoby pak mohou občané vysypat do speciálních hnědých kontejnerů s pákovým uzávěrem, které jsou umístěny v blízkosti nádob na třídění skla. Gastroodpad je svážen v období od října do dubna jednou týdně a od května do září dvakrát týdně, v závislosti na klimatických podmínkách.  

Zdroj: Magistrát města Hradec Králové

Štítky
Osobnosti: Lukáš Řádek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme