Město chce na letiště nalákat další firmy. Místo polygonu

22. 5. 2016

Hradec Králové - Pracovní příležitosti by mohli v budoucnu získat obyvatelé Hradce na letišti. Radnice chce přilákat nové firmy.

Více firem a tedy pracovních míst chce přilákat hradecký magistrát do areálu letiště. Studie části, která se bude nacházet jižně od plánované severní tangenty protínající letiště, přijde městskou kasu na pět set tisíc korun.
Žádost o dotace

Studie je velmi důležitá, protože bude podkladem pro podání žádosti o dotace na ministerstvo průmyslu ?a obchodu, kde je program na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury. Můžeme získat až pětasedmdesát procent financí ?z uznatelných výdajů," vysvětlil náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Podle něj má město vizi na letišti podporovat podnikatelský sektor především ve vazbě na letecký průmysl. Studie bude hotová na podzim.

Kdo by měl zájem o volné místo, zatím konkrétně vedení města neřeklo. „Je tam zájem asi dvou firem, blíže to ale zatím nebudeme komentovat," řekl k plánovanému rozvoji primátor Zdeněk Fink.

Město chce těžit i z dobré dostupnosti automobilové dopravy. Tedy té plánované. Zatím spojka mezi dálnicí D11 a silnicí směrem na Třebechovice pod Orebem chybí. „Je tam samozřejmě dobré napojení, které očekáváme po výstavbě severní tangenty. Ta má již platnou EIA (vyhodnocení vlivů na životní prostředí – pozn. redakce) a bylo rozhodnuto o definitivní tyrkysové variantě. Budeme požadovat toto promítnutí trasování do zásad územního rozvoje Královéhradeckého kraje," uvedl náměstek primátora Jindřich Vedlich.

O rozšíření výroby v areálu se zajímá také výrobce malých vrtulových letadel TL-Ultralight. Ten by měl dodávat letadla do Egypta. Plánuje proto navýšit svou výrobu o třicet procent a rozšířit tak svůj areál na hradeckém letišti.

O záměru víme, společnost se ale chce rozšířit na místě, kde sídlí nyní. Tedy severně od tangenty," vysvětlil primátor Zdeněk Fink.
Polygon nebude

Prostory, kde město plánuje rozšíření podnikatelské zóny, měly původně využít složky integrovaného záchranného systému na stavbu výcvikového polygonu. Z něj ale po dlouhých jednání sešlo. Nejprve spadla investice z 1,9 miliardy přibližně o 500 milionů dolů. Start stavebních prací byl navíc odsunut z roku 2009 až na letopočet 2013. Hotovo mělo být v roce 2015, ač původně se měli hasiči na letišti cvičit už v roce 2013."

Denik.cz
Královéhradecký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme