Malšovická ulice Zámostí čeká na rekonstrukci

14. 2. 2018
Hradec Králové - O podobu ulice se místní hádali roky. Nakonec vyhraje kompromis.

Jako tankodrom vypadá ulice Zámostí v hradeckých Malšovicích už roky. Plány na opravu přitom vedení města spřádá již od roku 2006. Místní se ale nedokázali shodnout na ideální podobě ulice, což projekt zbrzdilo.
Zdá se ale, že postupem let se hrany sporů obrousily. Snad jakákoliv změna bude k lepšímu, to uznává i předseda Komise místní samosprávy Malšovice Petr Vošoust: „Další jitření sporů by bylo kontraproduktivní.
Někteří obyvatelé Malšovic chtěli jednosměrku, další obousměrný provoz. Nakonec vyhrál kompromis. Zámostí bude obousměrné, pouze výjezd na ulici Úprkovu bude kvůli nedostatku prostoru jednosměrný. „Toto řešení budeme držet a už z něj neslevíme, jinak bychom se nikdy nedobrali konce,“ zdůraznil náměstek primátora pro rozvoj města Jindřich Vedlich.
Část místních měla problém i s kácením stromů v ulici. Na jejich stranu se postavilo ekologické sdružení Ecoinstitut. Případ se dostal až k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně. Několik občanů napadlo také územní rozhodnutí na umístění stavby. Soudy daly za pravdu městu, soudní tahanice však podle Vedlichazabraly téměř čtyři roky.
Rekonstrukci by uvítal i stacionář pro seniory, který v Zámostí sídlí. „Už s ohledem na to, že v ulici nastupují a vystupují lidé se sníženou mobilitou,“ vysvětlila Helena Vostrovská z Centra sociální pomoci a služeb.
Kromě opravy vozovky by rekonstrukce měla přinést nová parkovací místa, chodníky i výsadbu nové zeleně. Nyní se připravuje návrh na změnu zpracovatele projektové dokumentace. Kdy se s rekonstrukcí začne, náměstek neví: „Vzhledem k opakovaným odvoláním účastníků řízení nelze předjímat termín realizace stavby.

rychnovsky.denik.cz
Michaela Horynová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme