Lesní hřbitov rozšíří na etapy

Hradecký deník | 23.2.2015

23. 2. 2015

Hradci zoufale chybí hroby. Rozšíření pouchovského hřbitova ztroskotalo, teď město zkouší ten v Malšovicích.

Když už, tak už! To si možná řekla radnice, když jí padl zrak na Lesní hřbitov v hradeckých Malšovicích. Plánuje ho za zhruba 30 milionů nejen rozšířit o 27 hektarů a uspokojit tak poptávku Hradečanů po urnových hrobech, ale také zmodernizovat. Práce ale začnou skutečně od základu, vlastně ještě hlouběji – podél Hradečnice se má totiž jako první vybudovat nová kanalizace a vodovody. „Zároveň plánujeme i cyklistické propojení Zděná bouda – parkoviště Lesní hřbitov, a to jako samostatnou propojku pro zvýšení bezpečnosti,“ dodal náměstek primátora Jindřich Vedlich. Oprav se dočká také místní zastávka MHD, kam zajíždí autobus číslo 9. Radnice navíc do budoucna slibuje, že neopomene ani blízký útulek pro psy, který spravují městské technické služby. „V budoucnu by tam mohl vzniknout i takzvaný kočičinec,“ řekl už před časem Jindřich Vedlich.
Studie na rozšíření aktuální plochy pro pohřbívání z 28 na 55 hektarů už je hotová a probíhá jednání s hradeckými vodovody a kanalizacemi (VAK) o vybudování nové kanalizační a vodovodní sítě.
Touha Hradečanů po urnových hrobech je přitom pochopitelná. Na rozdíl od běžných hrobů je totiž jejich pronájem levnější. Desetiletý pronájem urnového hrobu vás vyjde kolem tisícikoruny, za běžný hrob zaplatíte za stejnou dobu až 6 krát víc. A že bude vodovodní a kanalizační síť v blízkosti oblíbené Hradečnice skutečně potřeba, dokazují i další plány města. „Hlavním cílem je v budoucích letech vytvořit zázemí pro pracovníky lesního hřbitova a návštěvníky, a to v podobě sociálního zařízení a služeb s hřbitovem spojených,“ potvrdil náměstek Jindřich Vedlich.
Teprve druhá obřadní síň
Na lesním hřbitově také vyroste – po té v Kuklenách – teprve druhá obřadní síň ve východočeské metropoli, stát by měla zhruba 15 milionů a chybět by na půdě „nového“ hřbitova nemělo ani kolumbárium pro urny. Jedno s volnými místy hlásí třeba pouchovský hřbitov, lidé z ostatních městských částí o něj ale příliš velký zájem nejeví.
Více autobusů k hřbitovu?
Modernizaci a rozšíření hřbitova vítá i malšovická komise místní samosprávy. Její předseda Vladimír Krupka už před časem naznačil, že komise jedná s dopravním podnikem o větší obslužnosti právě zástavky u hřbitova: „Devítka zajíždí k hřbitovu jen někdy, rádi bychom vyjednali častější spoje. Autobusem tam jezdí hlavně místní senioři.“

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme