Lesní hřbitov bude mít možná recepci, úpravy začnou příští rok

14. 3. 2016

Větší a modernější – takový má do budoucna být Lesní hřbitov v hradeckých Malšovicích. Dva roky starou studii o rozšíření dostal na začátku března do rukou projektant, který o jeho budoucí podobě rozhodne. Vyhledávané místo posledního odpočinku se tak začne měnit zřejmě už příští rok v létě. „Odhadem v červnu 2017 by mělo být vydáno stavební povolení,“ říká náměstek primátora pro rozvoj JindřichVedlich.
O zvětšení některého z hřbitovů se ve městě mluví už dlouho. V krajské metropoli totiž dlouhodobě chybí hroby, především urnová místa. Původní plán mluvil o rozšíření pouchovského hřbitova, záměr ale nakonec zastavil komplikovaný výkup pozemků. To s oblíbeným pietním místem u Hradečnice, kde spočívají také desítky domácích mazlíčků, to vypadá nadějněji. Plány má radnice s Lesním hřbitovem nemalé, kromě zdvojnásobení stávající plochy pohřebiště chce také opravit tamní cesty, urnové háje, rozptylové a vsypové loučky či objekt technického zázemí. Jedna varianta počítá i s jeho rozšířením o oddělení komunikace s veřejností, kde by sídlila recepce a přijímací kancelář.
Dále se uvažuje objekt zázemí více přiblížit k hlavní bráně a integrovat s veřejným zázemím zastávky MHD. Konkrétní stavební program bude ale ještě upřesněn v rámci zpracování dokumentace k územnímu řízení,“ potvrdil náměstek JindřichVedlich. Poslední slovo tak bude mít projektant, už dopředu ale město avizovalo, že by rádo upravilo také zastávku MHD nebo okolní zeleň.
Stavební práce přijdou v 1. etapě městskou kasu minimálně na 32 milionů korun, můžou ale dosáhnout částky až 65 milionů. Celkové náklady se ve finále odhadují až na 134 milionů korun bez daně. 

Hradecký deník
Michaela Zumrová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme