Leoš Heger: zaměstnavatelé podle vyhlášky peníze dostali

23. 2. 2012

Zvýšení platů by si odboráři měli podle ministra Leoše Hegera (TOP 09) ve své nemocnici vyjednat s vedením, podle úhradové vyhlášky na to prý budou mít. Ministerstvo zdravotnictví žádné peníze "ve sklepě" na platy nemá, řekl na dnešním jednání zdravotnických odborů Heger. Slíbil, že když budou pojišťovny platit méně, než jim ukládá vyhláška, uloží jim za neplnění pokutu. Odbory si ale stěžují, že většina zdravotníků z nemocnic nedostala od ledna podle slibů přidáno. Ve čtvrtek budou jednat s premiérem Petrem Nečasem (ODS) o platech ve zdravotnictví. Nemocnice, kraje a záchranné služby na navýšení platů nemají peníze. Žádají proto přehodnocení vyhlášky, podle níž zdravotní pojišťovny péči hradí.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

"To je pro ministerstvo nepřípustné a bude o dodržování vyhlášky jednat. Je potřeba, aby mzdy byly navyšovány, jak bylo slíbeno v memorandu podepsaném mezi odbory a vládou," řekl po jednání s odboráři ministr. Podle ekonomického náměstka Petra Noska je hlavní problém v "zálohové" politice zdravotních pojišťoven. Nemocnice dostávají průběžně zálohy a teprve po vyúčtování celého roku i doplatky podle skutečně vykázané péče. Tato jednání bývají na jaře dalšího roku a doplatky v pololetí. Než tyto doplatky dostanou, mohly by si podle ministra opatřit překlenovací úvěr.

Odboráři ministra dnes upozornili, že menší nemocnice v krajích nemají na zvýšení platů peníze. Pokud někde přidávají, děje se to prý tak, že se snižují úvazky a propouštějí se zaměstnanci v důchodovém věku. Ministr i náměstek soudí, že nemocnice s menším výkonem by měly dostat i méně peněz. Povede to ke změně úvazků, propouštění nadbytečných sil a změnám v síti.

zdroj: ČT24

Provoz v nemocnicích

Heger připomněl, že ve vyhlášce pro letošní rok dostaly nemocnice přidáno, zřetelně výrazněji pak nemocnice menší. Teď musejí hledat cesty, jak ty peníze využít nejen na pokrytí zvýšení DPH, ale i do mezd, uvedl.

Peníze se můžou objevit i v odměnách

Nemocnice by měly zvýšit lékařům, sestrám a dalším zdravotníkům platy o 6,25 procenta. Podle ministra to ale nemusí být každý měsíc, zdravotníci mohou dostat tyto peníze také ve čtvrtletních odměnách. "Zaměstnavatelé podle vyhlášky peníze dostali, jednejte s nimi. Ministerstvo nemůže vést kolektivní vyjednávání o platech v každé nemocnici," shrnul.


Čtěte také:

Leoš Heger ve Studiu ČT24:

"Došlo ke zvýšení platů v nemocnicích tam, kde my jsme mohli přímo zasáhnout a nařídit ředitelům, aby je zvýšili. Prakticky ve všech přímo řízených zařízeních se platy zvýšily… Je paradoxem, že absolutně všechny krajské nemocnice platy nezvyšují ani o procento, to se snad v posledních deseti letech ještě nestalo. Peníze na to samozřejmě mají…"

Jednání zdravotnických a lékařských odborů s premiérem by se mělo konat ve čtvrtek od 14:30. Ještě předtím se vláda, zaměstnavatelé a odboráři sejdou na tripartitě. Podle Žitníkové jsou odbory na propočty k úhradové vyhlášce a nástin řešení ochotny počkat do konce dubna. Podle průzkumu zdravotnických odborů dostali víc peněz od ledna jen pracovníci ve fakultních nemocnicích a léčebnách, které spadají pod ministerstvo. Ve dvou fakultních nemocnicích si přilepšili všichni zaměstnanci, ve zbývajících většinou jen zdravotníci. Ze 124 krajských a dalších nemocnic v regionech jen jediná podle odborů platy zvedla.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme