Leoš Heger představí reformu vedení a zaměstnancům hradecké nemocnice

16. 5. 2011

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) odstartuje dnes ve Fakultní nemocnici Hradci Králové, kterou několik let úspěšně vedl, "tour" po českých a moravských nemocnicích. Chce představit šéfům i zaměstnancům pěti státních nemocnic připravenou reformu a vyslechnout jejich připomínky k zákonům, které v červnu dostanou k projednání zákonodárci.

V úterý bude v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, v dalších dnech pak v Brně, Plzni a Ostravě. Jako "muž kompromisu" chce získat podporu zdravotníků pro své reformní kroky, žádný z jeho předchůdců takové osvětové cesty po nemocnicích nepořádal.
Reformní úsilí předznamenal vyhlášením protikorupční strategie, pokračoval malou novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou už schválila vláda, nyní je ve sněmovně. Novela zvyšuje platbu za den v nemocnici z 60 na 100 korun a ruší zákaz připlácet si na nadstandard.
Další tři reformní zákony, o zdravotnických službách, o specifických zdravotních službách a zákon o zdravotnické záchranné službě, dostane vláda 8. června. Do konce měsíce pak by je měla začít projednávat sněmovna.
Ministr ale už představil i chystané změny pro nemocnice a zdravotní pojišťovny. Nemocnice budou muset od příštího roku přejít z rozpočtů na platby za diagnózu. Zákonem o zdravotních pojišťovnách chce Heger sjednotit podmínky pro všechny pojišťovny, nyní se Všeobecná zdravotní pojišťovna řídí podle jiného zákona než sedm zaměstnaneckých.

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme