Lávce přes Labe už nestojí nic v cestě

26. 1. 2016

Přes deset let se v Hradci chystá stavba lávky přes Labe v zóně Aldis, která by sloužila chodcům i cyklistům. Teď to vypadá, že se konečně začne něco dít, město se totiž dohodlo s ochránci přírody. 

Hradec Králové – Právě ochránci přírody v čele s ornitology totiž proti návrhu lávky poslední měsíce silně brojili. Vadilo jim, že nerespektuje návrhy přírody a zasahuje do vzletových drah ptáků, především labutí. 
Následovalo tak kolečko jednání s jediným cílem: najít řešení, které by vyhovovalo všem, a to co možná nejrychleji. Na žádost o územní rozhodnutí má totiž magistrát čas jen do ledna příštího roku, zavázal se k tomu ve smlouvě s ČSOB, která v lokalitě Aldis postaví své regionální sídlo s tisícovkou zaměstnanců. 


Dohady o konstrukci i osvětlení lávky

K dohodě města, projektantů i ornitologů nakonec došlo ještě před Vánocemi, kdy na společném jednání schválili úpravy, které vítězný návrh lávky čekají. „Řešila se například tloušťka konstrukce, barva, osvětlení či povrchová úprava,“ přiblížil detaily jednání náměstek primátora pro rozvoj Jindřich Vedlich s tím, že tuto dohodu považuje ve věci lávky za klíčovou: „Všem jsem poděkoval za konstruktivní jednání a garantuji za město, že dohodnuté úpravy budou při realizaci stavby dodrženy. Dáse říct, že lávce už v tuto chvíli nestojí nic v cestě,“ dodal. 
S výsledkem jednání je nakonec spokojen i zastupitel Adam Záruba, který měl k vítěznému architektonickému návrhu lávky také výhrady: „Oceňuji ochotu města i architektů provést úpravy a v tuto chvíli je už nebudeme nijak rozporovat,“ potvrdil Záruba s tím, že jedním ze sporných bodů v jednání byla například výsledná podoba zábradlí. 


Spor trvající více jak desetiletí 

Spory o lávku přes Labe se v Hradci táhnou přes 13 let, původně měl přechod pro pěší a cyklisty nad Labem vyrůst už v roce 2002. Tehdy ale plány zhatili ekologové kvůli osmdesátiletému chráněnému dubu. Další naděje pak stavbě zasvítila loni, kdy město v soutěži vybralo nový návrh architekta Libora Kábrta – ten byl ale vzápětí pro podezření ze střetu zájmů stažen. Do hry se vrátil znovu po několika měsících, kdy se Kábrt odvolal k antimonopolnímu úřadu a ten mu titul vítěze vrátil. Když už to vypadalo, že se přece jen začne stavět, ozvali se loni na jaře právě ornitologové. Lávka by měla přijít na zhruba 30 milionů, 85 procent z ceny by přitom měla zaplatit Evropská unie. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme