Langšádlová: EU považuji za něco mimořádně cenného

21. 2. 2016

Nejprve se poslankyně Helena Langšádlová zúčastnila besedy se studenty Univerzity Hradec Králové na téma migrace, potažmo migrační krize. Jedním z hlavních poselství paní místopředsedkyně TOP 09 bylo, že si EU musí uvědomit, že se jedná o krizi, která by ji mohla rozložit. Řeč se stočila i k chybám, kterých se EU doposud dopustila. Za jeden z hlavních problémů považuje ztrátu kontroly vnějších hranic. Podle paní poslankyně měla EU reagovat na krizi rychleji a považuje za nezodpovědné nechat migranty proudit živelně za hranice. Zároveň zdůraznila, že by se pomoc měla týkat také těch, kteří v postižených zemích zůstali. „Nepomohli jsme nejpotřebnějším. Pomohli jsme těm, kteří si cestu do Evropy mohli zaplatit,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. To souvisí i s rozšiřováním organizovaného zločinu.

Migranti také mají nedostatečné a zkreslené informace o tom, co je v Evropě čeká. Za to může i rozmach sociálních sítí, který ovlivnil nejen Arabské jaro, ale právě i migrační krizi.

Beseda se netočila pouze kolem kritiky. Paní místopředsedkyně považuje EU a Schengenský prostor za něco mimořádně cenného, jehož rozpad by pro nás měl velmi negativní ekonomické důsledky a destabilizoval by pracovní trh. Obává se také nejistoty české společnosti. „Nejsme si jisti vlastní identitou. Jsme zvláštně rozkolísaná společnost,“ dodala Helena Langšádlová.

Byl jsem mile překvapen zájmem posluchačů Univerzity Hradec Králové a rovněž tak jejich erudicí. Je na místě pogratulovat i přednášejícím samotné univerzity a naší místopředsedkyni za příjemnou a smysluplnou návštěvu,“ uzavřel Aleš Cabicar, krajský předseda TOP 09.

Další program se odehrával v Hotelu U královny Elišky, kde se místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová setkala se členy a příznivci TOP 09.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme