Kvalitnější čočku? Za plnou cenu

Když jde dnes pacient na operaci šedého zákalu, pojišťovna mu proplatí pouze základní nitrooční čočku. Pokud má tedy i jinou oční vadu, bude muset i po operaci nosit brýle. Základní čočku lze přitom nahradit čočkou speciální, se kterou by už brýle nosit nemusel. O možnost zaplatit za ni jen rozdíl v ceně ale pacienti přišli po zásahu Ústavního soudu před pěti lety. 

2. 8. 2018

Kdo tak chce dnes lepší čočku, musí zaplatit v nemocnici materiál i operaci. Operace ovšem vyjde asi na 30 tisíc Kč. Nápravy se ale pacienti jen tak nedočkají. 

Zákaz legálního připlácení u lékaře či v nemocnici do českého zákonodárství vnesla v roce 1997 poslankyně ČSSD Eva Fischerová. Krátce poté, co vstoupil v platnost zákon o veřejném zdravotním pojištění, jej dolní komora parlamentu na její nátlak novelizovala. Od té doby lékaři nesměli oficiálně požadovat od pacientů žádné peníze za služby, které jsou hrazeny pojišťovnami. 

Mnoha lékařům to však nezabránilo v tom, aby se peněz od svých pacientů přesto začali dožadovat. Příkladem mohou být platby za registraci v gynekologických zařízeních. U některých profesí, jako jsou zubaři či fyzioterapeuti, si lidé postupně zvykli za kvalitní ošetření platit sami. Někteří se dokonce vydali pololegální cestou, kdy nemocnici či klinice poskytovali různé „sponzorské“ dary, které pokryly rozdíl mezi tím, co zaplatí zdravotní pojišťovna, a luxusnější variantou. Část pacientů pak neváhá dát lékaři úplatek. Průzkum agentury Median před časem ukázal, že každý pátý Čech považuje za přijatelné lékaři za lepší péči podstrčit peníze či láhev alkoholu. 

I proto se někdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) rozhodl platby lékaři zlegalizovat. Od ledna 2012 prosadil možnost připlatit si za ekonomicky náročnější variantu, tedy lepší čočku nebo lehčí sádru. Pro pacienty to znamenalo finanční úlevu. Za lehčí sádru nemuseli platit plnou cenu, ale jen rozdíl oproti základní variantě. Jenomže o dva roky později to Ústavní soud smetl ze stolu. Samotné nadstandardy nezamítl, ale vadilo mu, že jsou chybně popsány ve vyhlášce k zákonu, nikoli přímo v něm. 

Češi tak po zásahu Ústavního soudu na možnost připlatit si legálně za nadstandard opět čekají. Naposledy se ji snažili prosadit poslanci hnutí ANO Radka Maxová a Miloslav Janulík, ale jejich snaha nakonec přišla vniveč. A současná vládní koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů je v programovém prohlášení nemá. Nadstandardy totiž narážejí na odpor u obou levicových stran. 

Pavel Bartošek

Zdroj: Lidové noviny

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme