Královéhradecký kraj získá novým dělením daní téměř 900 miliónů korun

7. 12. 2011

Více peněz z daní než doposud získají v dalších krizových letech také všechna města a obce v Královéhradeckém kraji. Tedy pokud vláda schválí novelu zákona o rozpočtovém určení daní. Zákon vypracovalo ministerstvo financí (TOP 09) a vláda jej projednává právě dnes. Mezi obce v kraji se v případě, že zákon projde, rozdělí navíc suma, blížící se miliardě: 883 042 000 korun.

Například okresní město Trutnov by mohlo navíc získat 30 a půl miliónu korun, Náchod 24,4 miliónů, Jičín téměř 24 milióny, Rychnov nad Kněžnou 19 mil. a největší Hradec Králové si také polepší, byť o 2,5 mil. korun. Dohromady tato okresní města získají navíc o 100 mil. Kč, což se pro srovnání rovná dvojnásobku částky, kterou tvoří současné sdílené daně (RUD) pro město Dobrušku. Právě Dobruška by si podle nového zákona polepšila o 13 miliónů (ze 49,5 mil. Kč by dostala nově 62,6 mil. Kč). Opočno by si polepšilo o 8 milionů, Dvůr Králové o 21,8 miliónů.

Změna rozpočtového určení daní je pro TOP 09 zásadní prioritou podobně jako například daňová či důchodová reforma. „Starostové náš zákon samozřejmě jednoznačně podporují. Pro celý Královéhradecký kraj a pro rozvoj každé obce a každého města je nezbytné zákon v podobě, v jaké ho zpracovalo ministerstvo financí, prosadit a poslanci TOP 09 v tom mají jasno,“ říkají jednohlasně poslanci TOP 09 Královéhradeckého kraje Leoš Heger a Jiří Oliva.

Změna v rozpočtovém určení daní má širokou podporu mezi českými starosty i občany. V uplynulých týdnech to potvrdily také desítky starostů z Královéhradeckého kraje, kteří na společném setkání vyzvali poslance a senátory, aby co nejrychleji rozdělování daní změnili: „Starostové Královéhradeckého kraje podporují přijetí novely zákona o RUD ve znění navrženém ministerstvem financí a žádají zákonodárce, aby podporovali urychlené přijetí této novely a při hlasování ji schválili s platností od ledna 2013,“ stojí v jejich prohlášení.

Prostřednictvím serveru obcelidem.cz oslovují lidé poslance ze svých krajů a snaží se je aktivně přesvědčit, aby pro změnu financování obcí hlasovali. Ze stránek www.obcelidem.cz už také obyvatelé odeslali 338 mailů svým starostům a 711 mailů svým poslancům s výzvou, aby podpořili návrh ministerstva financí na nové rozdělení daní, a také s nápady, jak by v budoucnu mohly jejich obce s nově získanými penězi naložit. Webové stránky evidují už více než 30tisíc návštěv.

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme