Královéhradecký kraj prověří říjnový odkup akcií krajské lékárny

Přezkoumá cenu i platnost převodu

30. 11. 2016
Nové vedení Královéhradeckého kraje prověří nedávný převod akcií Královéhradecké krajské lékárny. 
Hradec Králové – „K převodu došlo, když už nefungovalo staré zastupitelstvo a nové se ještě nesešlo,“ řekl včera náměstek hejtmana Aleš Cabicar (TOP 09). 
Krajská lékárna dodává léky krajským nemocnicím a provozuje deset lékáren. 
Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje v říjnu odkoupil od podnikatele Jaroslava Nádvorníka jeho podíl 35 procent a stal se jediným majitelem. Nádvorníkovi za to ve splátkách uhradí 51 milionů korun. Dosud bylo uhrazeno 17 milionů. 

DVA POSUDKY 

Podle Aleše Cabicara, který je odpovědný za oblast zdravotnictví, kraj zadá oponentní posudek na stanovení ceny odkoupeného podílu. „Současně bude zadána i právní rešerše, zda převod odpovídal současným platným stanovám,“ uvedl Cabicar. Vedení kraje by chtělo mít do konce roku o záležitosti jasno. 
Náměstek zatím nechtěl předjímat, jaké kroky by kraj v této záležitosti mohl zvolit. „Na základě těch posudků bude zvolen další postup s tím, že v tuto chvíli si dokáži představit celé spektrum řešení,“ řekl. 
Společnost Královéhradecká lékárna vznikla v roce 2008 jako společný podnik kraje a Nádvorníka. Loni měla při obratu 330 milionů korun čistý zisk 10,5 milionu korun. O odkupu akcií jednalo v květnu krajské zastupitelstvo, ale na ničem se nedohodlo. 
Vyplacení podílu panu Nádvorníkovi ve výši 51 milionů korun je naprosto nepřijatelné,“ řekl tehdy opoziční zastupitel a dnes náměstek hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL). 
Připomněl, že Nádvorníkův vklad do základního kapitálu činil jen 700 tisíc korun. „Vysoká ziskovost je dána především exkluzivitou, kterou do Královéhradecké lékárny vložil kraj. Jsou to monopolní dodávky léků do krajských nemocnic a provozování veřejných nemocničních lékáren,“ uvedl tehdy Derner. 

Pardubický deník

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme