Krajská TOPka bude jednat s ministrem kultury na Kuksu o Kuksu

14. 4. 2011

Ministr kultury Jiří Besser bude hostem pracovního zasedání krajského předsednictva TOP 09 Královéhradeckého kraje v pondělí 18. dubna, které se uskuteční přímo v zasedací síni Hospitalu na Kuksu.

Členové krajského vedení strany se na místě seznámí s pilotním projektem obnovy Kuksu Granátové jablko, který je nejdůležitějším článkem revitalizace tohoto monumentu a který si klade za cíl oživit dnes nevyužívané a zchátralé části hospitalu. Ten má být revitalizován v rámci projektu ministerstva kultury „Vracíme památky do života“ za přispění dotace z fondů EU.  Také proto bude hostem zasedání ministr TOP 09.

„TOP 09 Královéhradeckého kraje má velký zájem na tom, aby se projekt realizoval, a protože TOPka má ministra kultury, budeme pečlivě dbát na to, aby znal všechny podrobnosti potřebné pro svoje rozhodování a také abychom my měli potřebné informace včas a mohli rozvoji tohoto komplexu pomoci.“ Před jednáním tato slova řekl krajský předseda TOP 09 Zdeněk Harapát a dodal: „Našim občanům jsme před volbami slíbili podílet se na kulturním rozvoji našeho kraje. V případě Kuksu je tu obrovsky cenná památka a my samozřejmě podporujeme obnovu zdejších prostor pro nové aktivity. Ty jsou napojeny na původní funkce hospitalu. Do budoucna by zde mělo vzniknout ojedinělé multifunkční centrum s lokální historickou tradicí a nabídnout prostor pro edukační aktivity pro laickou i odbornou veřejnost. Tuto šanci nemůžeme promarnit.“

Dotace ve výši téměř 441 mil. Kč byla přidělena v roce 2010 v rámci Integrovaného operačního programu Prioritní osa 5, oblast intervence 5.1 - Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví, podporovaná aktivita 5.1b – realizace vzorových projektů obnovy a využití nejvýznamnějších součástí nemovitého památkového fondu ČR. Nositelem projektu je Národní památkový ústav Jaroměř, zprostředkujícím subjektem pro IOP oblast podpory 5.1 je Ministerstvo kultury České republiky.

Hospital Kuks je znám především díky skvělé sochařské expozici Matyáše Bernarda Brauna a původní barokní lékárně „U granátového jablka“. K tomuto areálu patří také lesní sochařská rezervace Braunův Betlém a další dochované prvky komponované barokní krajiny. Hospital Kuks je jediná památka svého druhu v České republice.

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme