Kraj požádá o dotaci na nový nemocniční informační systém

7. 12. 2016
Hradec Králové - Nový jednotný informační systém, který má být zaveden v krajských nemocnicích, chce Královéhradecký kraj pořídit s pomocí dotace. Požádá o ni na přelomu roku.

"Plán v pondělí odsouhlasilo krajské zastupitelstvo. Celkové náklady na pořízení informačního systému se odhadují asi na 100 milionů korun.

Nový systém pomůže i pacientům
Nový systém propojí všechny krajské nemocnice, umožní vzájemné sdílení dat a zvýší také bezpečnost před jejich únikem. „Nové informační systémy by měly mít pozitivní dopad i na poskytování informací o zdravotní péči pacientům," upozornila mluvčí kraje Martina Götzová.
Lidé by na webovém portálu mohli získat zprávy o dostupnosti zdravotní péče, o volných kapacitách pro plánované zdravotní výkony, o preventivní péči i následné péči. „Moderní nemocniční informační systém je velmi potřebný, aby naše krajské nemocnice zlepšily a ještě více zefektivnily svoje fungování. Kraj se na něj připravuje už delší dobu, pořízení je velmi nákladné, a proto chceme žádat o evropskou dotaci. Žádost bychom chtěli podat na přelomu roku a samotná realizace projektu by měla probíhat v letech 2018 až 2020," řekl náměstek hejtmana zodpovědný pro oblast zdravotnictví Aleš Cabicar.
Kraj by mohl zaplatit jen desetinu ceny
Kraj bude usilovat o získání dotace, která by z 85 procent šla z evropského Integrovaného regionálního operačního programu, z pěti procent ze státního rozpočtu a 10 procent by dofinancoval kraj z vlastních zdrojů.
Je zpracována studie proveditelnosti a čeká na schválení," sdělila včera zastupitelům vedoucí krajského odboru zdravotnictví Ludmila Bášová.
Podle mluvčí kraje nynější systémy neumožňují sdílet nemocnicím informace, jsou zastaralé a zajistit jejich servis a technickou podporu by bylo náročné.
Královéhradecký kraj spravuje čtyři nemocnice s 1500 akutními lůžky."

Hradecky.denik.cz
Z regionu

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme