Kraj posvětil opravy Gayerových kasáren

Ale váhá s přístavbou

9. 7. 2015

Novou přístavbu pro přírodovědeckou expozici, opravený depozitář Muzea východních Čech v Hradci Králové a rekonstrukci budov chystá kraj v Gayerových kasárnách. Hradecký magistrát zase chce změnit vzhled náměstí uprostřed, nebo přistavět parkovací dům pro vozidla.

Celkové náklady na rekonstrukci a přístavbu zatím kraj odhaduje na více než 200 milionů korun. Větší městská část by mohla přijít až na dvojnásobek. Přesná čísla ale zatím známa nejsou.

Muzeum jásá

„Rekonstrukce je pro další rozvoj muzea stěžejní a je velice důležité, aby proběhla. Jde nám především o bezpečné uložení sbírkových předmětů. Muzeum disponuje také velmi kvalitním přírodovědným oddělením a přírodovědnými sbírkami, pro jejichž prezentování veřejnosti by byla ideální právě nová přístavba k objektu,“ uvedla ředitelka Muzea východních Čech Naďa Machková Prajzová. V současném depozitáři muzea v Gayerových kasárnách pracuje asi 30 zaměstnanců a nachází se zde přibližně tři miliony muzejních předmětů.

„Celá přeměna kasáren v revitalizovaný objekt nebude jednoduchá. Předpokládáme, že náklady na projektovou dokumentaci se budou pohybovat kolem třinácti milionů korun. Vítěz zakázky bude muset zpracovat soubor dokumentací, což obsahuje dokumentaci pro územní řízení, dokumentaci pro stavební povolení a prováděcí stavební dokumentaci. V první fázi bude vytvořena přednostně dokumentace pro územní řízení a na podzim bude určeno, zda bude nová podoba Gayerových kasáren s přístavbou, nebo bez,“ potvrdil Josef Dvořák, radní pro oblast investic Královéhradeckého kraje.

Hradecký magistrát kasárny opraví. Záleží však na penězích

Větší část Gayerových kasáren patří městu. Kraj proto musí velmi úzce spolupracovat s magistrátem. Ten plánuje oddělit automobilový provoz a pěší.

V novém parkovacím domě má vzniknout dvě stě osmdesát míst. „Výstavba souvisí s deficitem parkovacích míst v lokalitě ale také s plánovanou rekonstrukcí Velkého náměstí. Částečně může do budoucna také pokrýt deficit u Aldisu,“ vysvětlil Jindřich Vedlich, náměstek hradeckého primátora. Stavbu domu by měla zaplatit společnost ISP, která v Hradci Králové provozuje systém parkování. S pracemi by se mohlo začít v roce 2017.

Z budovy bude ale muset zmizet veterinární klinika. „Je to škoda, jsem zvyklá sem jezdit už několik let, ale tak prostě zamířím jinam,“ komentovala fakta Jitka Koucká z Hradce Králové. Město, které vlastní Vrbenského kasárna, chtělo původně směnit objekt za část krajských Gayerových kasáren, kde je depozitář Muzea východních Čech. Z toho ale sešlo.

Z Vrbenského kasáren by se mohlo zase stát technologické, vzdělávací a kulturní centrum. Vzniknout by zde mohla také polytechnická příprava. Firmám s průmyslovým zaměřením totiž chybí dostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Zázemí by zde mohly najít i některé umělecké školy. Záleží na co najde radnice dotace.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme