Kraj pořídí výcvikové modely pro záchranáře, součástí budou i figuríny pro nácvik záchrany života

Radní Královéhradeckého kraje rozhodli o výběru dodavatele k uzavření smlouvy v rámci veřejné zakázky na nákup figurín pro nácvik vyprošťování a práce s pacientem. Ty se stanou součástí výcvikového polygonu Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje v areálu heliportu Letecké záchranné služby Hradec Králové.

21. 1. 2019

„Při výcviku krajských zdravotníků pamatujeme i na takové situace, se kterými běžně nepřicházejí do styku, ale musejí být na ně perfektně připraveni. Proto pořídíme nové figuríny a výcvikové modely. Rada Královéhradeckého kraje na svém zasedání dne 7. 1. 2019 rozhodla o výběru dodavatele, tou je společnost HELAGO-CZ, s.r.o. s nabídkovou cenou 197 000 Kč bez DPH,“ uvedl náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Předmětem veřejné zakázky je dodávka šesti figurín a tří výcvikových modelů. Figuríny představují dospělého, mladistvého a dítě, mají pohyblivé klouby a proporce, které odpovídají průměrné výšce a váze člověka. Figuríny mladistvého a dospělého umí dokonce sedět. Jejich účelem je co nejvěrněji nasimulovat situaci, kdy člověk sedí zaklíněný ve vozidle a záchranář mu musí poskytnout první pomoc a z vozidla jej vytáhnout.

Pořízeny budou kromě figurín také tři výcvikové modely. Jedná se o torza částí lidského těla, konkrétně krku a hrudníku, na nichž lze nacvičovat život zachraňující úkony – například koniotomii či punkci tenzního pneumotoraxu. Záchranáři tak mohou trénovat postupy, které nejsou v praxi běžně prováděny, přesto na jejich správném provedení může záviset přežití zraněného například po dopravní nehodě nebo pádu z výšky.

Lukáš Vaníček

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Osobnosti: Aleš Cabicar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme