Kraj dokončuje fázi výběru dodavatelů pro jednotný informační systém v nemocnicích, nakoupí 575 počítačů

Poslední fáze výběru dodavatelů jednotného informačního sytému je téměř u konce. Radní Královéhradeckého kraje schválili výběr dodavatele 575 kusů počítačů, za které kraj zaplatí 10,4 milionu korun s DPH.

26. 10. 2020

„Zadávací řízení bylo zahájeno 6. srpna a do 8. září, kdy skončila lhůta pro jejich podání, kraj obdržel dvě nabídky. Rada Královéhradeckého kraje vybrala společnost AUTOCONT a. s., která nabídla 575 počítačů za 10,4 milionu korun s DPH, přičemž 90 % této částky bude uhrazeno z dotace ze státního rozpočtu a Integrovaného regionálního operačního programu. Kraj tak zaplatí zhruba milion korun,“ uvedl radní pro investice Václav Řehoř.

„Královéhradecký kraj v minulosti již úspěšně vybral pro jednotný nemocniční informační systém dodavatele serverů a datových úložišť. Je to společnost AUTOCONT a. s., která kraji za 57 milionů korun bez DPH dodá hardware a následně zajistí i jeho servis. Software a jeho pětiletou servisní podporu bude kraji poskytovat společnost ICZ a.s. za 31,3 milionu korun,“ doplnil náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Nově vybrané počítače budou sloužit personálu v nemocnicích, jejichž prostřednictvím budou do nemocničního informačního systému vstupovat a vkládat data.

Nemocniční informační systém (NIS) je klíčový software, který má na starost mapování, evidování a uchovávání všech lékařských procesů – zpráv, výsledků a objednávek. Vedle NIS v nemocnicích fungují další systémy – např. laboratorní systém nebo systém na zpracování a rozesílání obrazové dokumentace, jako jsou výsledky rentgenu, CT, ultrazvuku, magnetické rezonance apod.

Na vznik samotného nemocničního informačního sytému, a to včetně softwaru, serverů i počítačů pro koncové uživatele, hodlá kraj vynaložit celkem 98 milionů korun. Většinu těchto výdajů pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Administraci projektu řídí krajské Centrum investic, rozvoje a inovací.

Lukáš Vaníček

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Osobnosti: Aleš Cabicar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme