Kraj do svých nemocnic nakoupí nové servery pro jednotný informační systém

Projekt jednotného nemocničního informačního systému pokračuje další fází. Radní schválili zahájení zadávacího řízení na pořízení a zapojení serverů a datových úložišť a také zajištění jejich servisu. Předpokládaná hodnota této veřejné zakázky je 70,6 milionu s DPH.

24. 2. 2020

„Nový informační systém výrazně zrychlí a zkvalitní komunikaci, zpracování a vyhodnocování dat krajských zdravotnických zařízení, zároveň se tak zjednoduší obsluha a zlevní provoz i údržba. Toto je cesta, jak našim pacientům zkvalitnit péči a personálu usnadnit práci,“říká náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Královéhradecký kraj během loňského roku vybral společnost ICZ, která dodá software nemocničního informačního systému, a to včetně servisní podpory, za 36 milionů korun včetně DPH.

„Během přípravy zadávací dokumentace pro zadávací řízení na servery a datová úložiště jsme se řídili nejen technickými požadavky nového softwaru, ale také připomínkami IT specialistů z jednotlivých nemocnic,“ dodává náměstek Cabicar (TOP 09).

Vedle pořízení nového softwaru, serverů a datových úložišť zbývá nakoupit ještě zařízení pro koncové uživatele. Na celý projekt nemocničního informačního sytému hodlá kraj vynaložit 98 milionů korun. Většinu těchto výdajů pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Administraci projektu řídí krajské Centrum investic, rozvoje a inovací.

Nemocniční informační systém je klíčový software, který má na starost mapování, evidování a uchovávání všech lékařských procesů – zpráv, výsledků a objednávek. Vedle NIS v nemocnicích fungují další systémy – např. laboratorní systém nebo systém na zpracování a rozesílání obrazové dokumentace, jako jsou výsledky rentgenu, CT, ultrazvuku, magnetické rezonance apod.

Lukáš Vaníček

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Osobnosti: Aleš Cabicar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme