Koldinský: Bezpečnostní hledisko pro cyklistickou stezku bylo jednoznačné

Obchvaty měst a obcí v poslední době zlepšují dopravní situaci na silnicích na Rychnovsku. Naposledy se otevřel v Domašíně, poslední vesnici před průmyslovou zónou Solnice-Kvasiny. Vznikají i nové cyklostezky.

5. 5. 2022

Do nedávné doby jezdila osobní i nákladní auta na tahu od Hradce Králové mezi domy v Domašíně, obyvatele v posledních letech chránil pouze chodník se zábradlím. Přitom v kopci se zatáčkou se stávaly zejména v zimním období dopravní nehody, jeden z kamionů například skončil na zahradě rodinného domu a narazil do stodoly. Nyní mají klid, vozidla jezdí po dvoukilometrovém obchvatu, který přišel Královéhradecký kraj na 65 milionů korun bez daně. 

Od října 2020 je hotová rovněž i severní část obchvatu třítisícového Opočna, nyní je na řadě druhá část. Stavba o délce 1,7 kilometru povede západně od města a měla by být hotová na jaře roku 2025. 

Na obchvatu Doudleb nad Orlicí se pracuje, letos se tam proinvestuje 85 z celkových zhruba 170 milionů korun. Další obyvatelé Rychnovska na obchvaty čekají. Na hlavním tahu z Náchoda na Ústínad Orlicí by měly vyvést tranzitní dopravu ze Solnice a Rychnova nad Kněžnou. 

Výjezd z Domašína na obchvat zajišťuje okružní křižovatka. Nyní chce obec podél cesty do Černíkovic zřídit osvětlenou stezku pro chodce a cyklisty. „Mezi vesnicemi se hodně jezdí na kole, stezka umožní bezpečnou cestu přes obchvat,“ uvedla Zdenka Jedlinská, starostka Černíkovic, pod které Domašín spadá. 

Nové cyklistické stezky v posledních letech vznikly i na dalších místech Rychnovska, další se plánují. Vloni se otevřela mezi Týništěm nad Orlicí a Křivicemi, kde zvýšila bezpečnost kolařů, kteří předtím jezdili po vytížené a úzké silnici. „Bezpečnostní hledisko bylo jednoznačné. Ono se to nezdá, ale ten provoz je opravdu velký,“ popsal starosta Týniště nad Orlicí Libor Koldinský (TOP 09). 

Na jaře roku 2020 vznikla za zhruba 7 milionů korun rovněž cyklostezka z Lupenice do Rychnova nad Kněžnou. I tam se již lidé nemusejí obávat cesty po rušné silnici první třídy. „Provoz na stezce je důkazem, že to nebylo zbytečné. Je to i krajinný prvek, takže jsme spokojení,“ podotkl starosta Lupenice Ivo Muthsam.

Stanislav Ďoubal

Zdroj: Speciál DNES

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme