Koalice SPOLU v Hradci Králové nevznikne

Spojení ODS, TOP 09 a KDU-ČSL slavilo v Hradci Králové před třemi měsíci velkolepý úspěch. Koalice Spolu získala ve sněmovních volbách ve městě téměř 32 procent hlasů a s přehledem zde zvítězila. Pro komunální volby však hradecké buňky ODS, TOP 09 a KDU-ČSL spolupráci nechystají. Podle hradecké TOP 09 je spolupráce s ODS, která v Hradci v současnosti tvoří vedení města společně s hnutím ANO, nepředstavitelná. Nic na tom nemění ani výzva celostátních lídrů koalice SPOLU k vytvoření společných kandidátek ve velkých městech.

6. 1. 2022

Celostátní lídři koalice SPOLU by po vítězných sněmovních volbách rádi pokračovali v úspěšné spolupráci i pro volby letošní. Kromě senátních voleb ve třetině volebních obvodů budou všichni voliči v Česku budou vybírat i nové městské či obecní zastupitele. Vedení SPOLU proto doporučilo vytvoření společných kandidátek do komunálních voleb. Zejména má jít o velká města. „Byla by škoda zahodit ten bonus, který jsme získali od voličů. Člověk by neměl opouštět úspěšný projekt,“ řekl serveru Seznamzprávy například první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Celostátní politici si podle svých slov uvědomují, že společná kandidátka SPOLU se zřejmě nepodaří vytvořit ve všech městech. Mezi ODS, TOP 09 a KDU-ČSL jsou totiž v některých městech hodně pošramocené vztahy. „Nikoho nebudeme nutit, protože leckde jsme utrpěli vzájemné šrámy a domluva místních není možná,“ dodal Stanjura.

Jsme připraveni jednat, říká hradecká ODS

Takovým příkladem je právě i Hradec Králové. V současnosti zde ODS sedí na radnici společně s hnutím ANO. KDU-ČSL je součástí opozice, která se proti současnému vedení města ostře vymezuje. TOP 09 své zástupce v zastupitelstvu vůbec nemá, ale i od ní zaznívají kritické hlasy směrem k současnému vedení města pod vedením primátora Alexandra Hrabálka (ODS).

Občanští demokraté se případné předvolební spolupráci v Hradci Králové nebrání. „Výzvu republikových lídrů pochopitelně vnímáme. Debatu nad zájmem o spojení sil pro komunální volby povedeme jistě hned na následující oblastní radě, ovšem samozřejmě nebude záležet jen na názoru ODS, ale i obou dalších politických subjektů. Pokud na jejich straně bude pro začátek alespoň ochota o celé věci diskutovat, my jsme připraveni. Času však není příliš,“ napsal Salonkám předseda místního sdružení ODS v Hradci Pavel Staněk.

Spolupráce s ODS je nepředstavitelná, zní z TOP 09

Jenže ochota k jednání o společné kandidátce očividně neexistuje. „Vzhledem ke stávajícímu vedení města, za které odpovídá primátor z ODS, je pro TOP 09 kandidatura s touto stranou nepředstavitelná. S největší pravděpodobností půjdeme do voleb v koalici s Hradeckým demokratickým klubem. Jednáme zároveň i s dalšími subjekty. Chceme postavit silnou kandidátku, která naše město posune a bude jej řídit zodpovědně a kompetentně. Tedy přesně tak, jak současné vedení města nekoná,“ uvedl k situaci v Hradci Králové místopředseda místní organizace TOP 09 Lukáš Řádek. Ke spolupráci s ODS se v Hradci nehlásí ani KDU-ČSL. V jakém složení ale křešťanští demokraté do komunálních voleb půjdou, je podle zastupitelky Anny Maclové v současnosti ještě předmětem jednání.

Jasno o podobě kandidátek by mělo být u všech stran a koalic už velmi brzy. TOP 09 s HDK připravuje podpis koaliční smlouvy a zveřejnění lídrů na druhou polovinu ledna. ODS chce představit volebního lídra nejdéle v únoru. Během ledna by měly zveřejnit kandidáty na hradeckého primátora i další strany - například hnutí ANO nebo Piráti. 

Tomáš Kulhánek

Zdroj: salonkyhk.cz

Štítky
Osobnosti: Lukáš Řádek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme