Klementu Gottwaldovi nenáleží čestné občanství města Náchoda

5. 6. 2014

Rada města Náchoda na svém jednání 27. 5. 2014 se přiklonila k návrhu a argumentaci TOP 09 na odebrání čestného občanství Města Náchoda panu Klementu Gottwaldovi, které mu bylo uděleno v roce 1947 jakožto projev vděčnosti tehdejších konšelů města Náchoda za odsun německých občanů po ukončení 2. světové války.  Cabicar k tomu dodává: „Ponechávám stranou odůvodnění tohoto kroku, které dodnes budí v pamětnících oněch událostí smíšené pocity. Nejsem historik, a proto se omezím na zdůvodnění našeho návrhu předloženého Radě města. Klement Gottwald je synonymem systému, který vědomě potlačil a vypudil ze slovníku slovo demokracie, nahradil ho silnou autokracii, navíc zbaběle opatrovanou, podporovanou a řízenou stalinistickým Sovětským Svazem. Je synonymem doby, kterou bohužel není v našich silách změnit, ale ze které se máme povinnost poučit a zejména přenést toto poučení i pro další generace. Je synonymem tvrdých pracovních lágrů, vykonstruovaných soudních procesů, ve kterých se účelově likvidovali političtí protivníci, doby, kdy za své demokratické postoje či názory mnohdy lidé strávili v lágrech takřka celý produktivní život nebo dokonce zaplatili oběť nejvyšší, svůj život“.

„Dlouho jsem o tomto kroku přemýšlel, vědom si argumentace, se kterou se setkáme“ říká Cabicar. Vy chcete měnit historii? Nechte to spát, vždyť je to přes 70 let. „Nechceme měnit historii, bohužel, neumíme to. Co musíme umět, je vypořádat se s ní, pojmenovat zlobu, nelidskost, slabost a zbabělost. I když s časovým odstupem“, podotkl Cabicar, krajský předseda TOP 09 a náchodský radní.

Socha Josefa Škvoreckého

Nedávno jsme odhalili v centru Náchoda lavičku se spisovatelem Josefem Škvoreckým jako holt demokratovi, filosofovi, velkému spisovateli, Člověkovi, jemuž Náchod byl kdysi domovem. A představa, že snad kdysi někdo v budoucnu by mohl uvažovat, že na druhém konci Náchoda odhalí lavičku Klementa Gottwalda, je pro mne stejně šílená jako hrůzná.

Toliko k našemu kroku jako vysvětlení. Dlužíme to nejenom dle mého soudu Josefu Škvoreckému, ale všem lidem a jejich rodinám, jejichž životů a osudů se Gottwaldovský režim přímo dotkl.

Aleš Cabicar
předseda TOP 09 Královéhradeckého kraje
radní města Náchoda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme