K nemocnici Náchod

Špatnou zprávu střídá horší

25. 5. 2013

Vedení Královéhradeckého kraje rozhodlo o zrušení tendru na výstavbu nové nemocnice v Náchodě. Důvodem je dlouhodobá neschopnost krajského vedení vyjednat na tuto akci léta slibované evropské dotace. Ještě před loňskými krajskými volbami přitom hejtman Lubomír Franc sliboval, že, řečeno terminologií ČSSD: "Zdroje jsou!"

TOP09 opakovaně upozorňovala na nevěrohodnost těchto slibů a chatrnost celé konstrukce zajištění dostatečného finančního krytí jak investiční, tak provozní části projektu. To, že tuto skutečnost konečně pochopilo i krajské vedení je jediným světlým bodem celé této anabáze. Namísto očekávatelného vystřízlivění a přijetí řešení, které konečně bude reflektovat reálné možnosti krajské pokladny, koketuje krajské vedení s myšlenkou vzít celou akci "šturmem" a už tak dost zkoušenému krajskému hospodaření zasadit další ránu v podobě miliardového úvěru.

Každý soudný člověk by si myslel, že, namísto vyrabování krajského investičního potenciálu na dlouhá léta dopředu jedinou investiční akcí, nastal čas pro přehodnocení celého projektu, který od počátku stál na evropských a nikoli krajských penězích. Krajské vedení to ale vidí jinak.
Dál slepě trvá na uskutečnění svých velikášských plánů a odmítá tento nešťastný projekt opustit. To s sebou nese celou řadu neblahých důsledků. Kromě již zmiňovaného bezprecedentního růstu zadlužování je zcela zřejmé, že mluvit dnes o jakémkoli reálném termínu zahájení skutečné výstavby či snad dokonce otevření nové nemocnice  je zcela nemístné. Vezmeme-li v úvahu všechny peripetie, které tento projekt od počátku provázejí a kterými po zastavení tendru bude, alespoň z části, muset projít znovu, dostáváme se s možným termínem skutečného otevření nové nemocnice v Náchodě daleko za horizont funkčního období této krajské vlády. Možná se tak nechtíc staneme svědky i v českých poměrech nebývalého úkazu, že bod "Rekonstrukce náchodské nemocnice" bude vlajkovou lodí již třetí předvolební kampaně krajské ČSSD v řadě, tentokrát v roce 2016.

Domnívám se, že takovýto scénář je pro občany našeho kraje nepřijatelný. TOP09 bude i nadále usilovat o návrat rekonstrukce náchodské nemocnice zpět do reality. Budeme trvat na přizpúsobení projektu reálným finančním možnostem kraje a to jak v investiční, tak v provozní kapitole krajského rozpočtu. Je to totiž jediná cesta, jak po dlouhých letech marných slibů skutečně co nejdříve zahájit tolik potřebnou rekonstrukci náchodské nemocnice a nezabouchnout při tom dveře všem ostatním potřebným projektům na dlouhá léta.

Jan Hoznedr
TOP 09 Hradec Králové
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme