Josef Uhlíř ze Štěpánovska i dnes bojuje za svobodu

Podporuje TOP 09 a Leoše Hegera a Jiřího Olivu

17. 10. 2013

Životní příběh pana Josefa Uhlíře ze Štěpánovska je příběhem člověka perzekuovaného komunistickým režimem. Je silný nejenom svým obsahem, ale i nezlomným charakterem a celoživotními postoji, které mohou být vzorem i pro dnešní společnost. Jeho rodiče i on byli za totality křivě obviněni, přišli o všechen majetek a on nakonec skončil ve vězení.

„Rodiče byli v padesátých letech obviněni z rozšiřování zpráv Svobodné Evropy, za nepřátelství proti lidově-demokratickému státu a za podvratnou činnost proti tomuto zřízení. „Moje obvinění bylo postaveno na paragrafu 177 – násilí na veřejném činiteli, což byl tajemník KSČ a předseda JZD. Přitom jsem se jen bránil násilí, perzekuci a šikanování,“ říká Josef Uhlíř. „JZD nám zabavilo dům a my, když jsme se vrátili z vězení, jsme bydleli v nájmu, na půdě. Byla to rána, která bolí do dneška. Celou rodinu prakticky zlikvidovali, žili jsme skoro 20 roků každý zvlášť,“ popisuje Josef Uhlíř.

Svůj desetiměsíční trest si odpykal ve věznici Libkovice. Po dobu 20 roků byl v podmínečném trestu vázán mlčenlivostí. Dodnes má dokumenty, vypovídají pravdu o tom, co se na jejich statku dělo, proč byla jeho rodina šikanována a nakonec odsouzena k zákazu pobytu 15 roků v holickém okrese. To vše jen pro své politické, náboženské či mravní a demokratické přesvědčení.

„Tato lidská zvěrstva nás ovlivnila na celý život. Dům, který postavil můj děda a tatínek, jsem si musel pronajmout. Když mi byl zpřístupněn, 15roků jsem jej pak po částech kupoval a dával dohromady. Byl tak zdevastovaný! Psychickou oporou mi byla moje žena, která mi hodně pomohla,“ vzpomíná.

TOP 09 je téměř jediná strana, která chce pravdu pro lidi a která bojuje a nadále chce bojovat za svobodu a demokracii. Důležitější než strana jsou však lidé v ní. Proto budu podporovat pana doktora Hegera a docenta Olivu. Znám oba mnoho let jako zkušené odborníky a slušné a nezkorumpované lidi. A věřím, že takoví dovedou politiku do lepších poměrů.

Nikdy však nepřestal bojovat s akty zvůle a nesvobody V roce 1968 založil ve Vamberku K 231 a odbojové činnosti se věnoval i za okupace sovětskou armádou v Týništi nad Orlicí…. Před 13 lety založil památník v Sutých Březích, který připomíná osudy českých letců v Anglii a je pravidelným účastníkem vzpomínkových akcí.  Je člen skautu v Kostelci nad Orlicí, člen K 231  a člen Konfederace politických vězňů v Hradci Králové. Zachránil tři lidské životy, dvě dívky v Pardubicích na Labi pod elektrárnou a tonoucího chlapce ve Štěpánovsku.

I dnes však cítí v české politice snahy o omezování svobody  a demokracie. „Chtěl bych varovat před 48. rokem a před návratem bolševiků. Slibovali sedlákům i živnostníkům, jak jim pomohou. Potom jich 205 tisíc pozavírali a sebrali veškerý majetek“. Byli jsme vyhnáni totalitními hlupáky a dnes se bojím jejich návratu“.

Zdena Hanyšová Celá
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme