Jiří Oliva na návštěvě v hospicu Anežky České

Hospic v Červeném Kostelci za 17 let existence významně ovlivnil vnímání veřejnosti

4. 12. 2012

Hospic Anežky České navštívil ve středu 21. listopadu místopředseda poslanecké sněmovny Jiří Oliva. Zajímal se o toto nestátní zdravotnické a sociální zařízení, které je nejstarším střediskem Oblastní charity Červený Kostelec a které poskytuje individuální komplexní péči a paliativní léčbu těžce nemocným a umírajícím lidem již 17. rok.

 „Pečujeme o nevyléčitelně nemocné spoluobčany zejména s onkologickým onemocněním v pokročilém stádiu nemoci. Zaměřujeme se na kvalitu života až do jeho poslední chvíle, poskytujeme poradenství. Jako modelové zařízení předáváme zkušenosti zájemcům o hospicovou péči z naší země i ze zahraničí.  V zahraničí, zejména ve Velké Británii, jsme se před lety také inspirovali a stále se ještě inspirujeme,“ uvedl ředitel Miroslav Wajsar.

Bezbariérový dům se čtrnácti jednolůžkovými pokoji s přistýlkou pro doprovod, dále se čtyřmi dvoulůžkovými a dva čtyřlůžkovými pokoji posloužil již téměř sedmi tisícům vážně nemocným a jejich rodinám. „Rodinným příslušníkům a blízkým nemocného umožňujeme prakticky neomezené návštěvy. Velmi často zde v těchto těžkých chvílích propojujeme rodinu, a lidé, jejichž vztahy byly zpřetrhané, se zde usmíří,“ vysvětluje ředitel.

„Obdivuji nejen příjemné prostředí se zimní zahradou,  čajovnou, kaplí a velkou venkovní terasou, kam je možné vyvézt pacienta i s lůžkem. Obdivuji především práci všech lidí, kteří tu s pacientem a jeho rodinou pracují – ošetřovatelky, zdravotníky a další zaměstnance, na kterých je vidět, že dělají tuto práci srdíčkem. A nelze opomenout další nepřehlédnutelnou roli hospice: za těch 17 let významně ovlivnil vnímání této zásadní otázky veřejností. Otázky, že smrt a vše co je s ní spojené patří k životu,“ uvedl Jiří Oliva.

Pro Jiřího Olivu to nebyl první kontakt. Hospic Anežky České pravidelně finančně podporuje a podporoval již mnoho let před svým vstupem do poslanecké sněmovny.

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme