Jiří Besser: Dobré jablko je krásné na povrchu, ale též zralé uvnitř

19. 4. 2011

„Přeji všem, kteří mají na „granátové jablko na Kuksu chuť, aby udělali maximálně vše pro to, aby bylo nejen krásné na povrchu, ale také zralé uvnitř,“ popřál na Kuksu samotnému Kuksu ministr kultury Jiří Besser. Připomněl tak krásný název projektu - Granátové jablko - ministerstva kultury, jehož výsledkem bude obnova dnes nevyužívané a zchátralé části Hospitalu za přispění dotaze z fondů Evropské unie. „Je zajímavé, že kdysi na to, aby dnešní památku postavil, měl František Antonín Špork, významný mecenáš umění. Dnes na to nemá stát a musíme o peníze žádat Evropu. Díky však za to,“ poznamenal ministr.

Jiří Besser se na Kuksu v pondělí 18. dubna zúčastnil pracovního jednání krajského předsednictva TOP 09. Uvedl, že v takovém objemu – necelá půl miliarda korun – je to ve východních Čechách jediná památka, která se z evropských peněz opravuje a tak rozsáhle opravuje a v celé České republice se takové „štěstí“ dotýká pouze dalších šesti památek.

„Nejen, že jsme si mohli prohlédnout Kuks, ale na místě jsme se také seznámili s pilotním projektem obnovy komplexu, který je nejdůležitějším článkem revitalizace tohoto monumentu,“ uvedl krajský předseda TOP 09 Zdeněk Harapát. Ministr na jednání pozval také svoji „pravou ruku“ k projektu, a sice Marka Kupsu, ředitele odboru pro strategii a dotační politiku ministerstva. Letos se uskutečnily přípravné práce, které již spolykaly 10 miliónů korun. Zahrnují předprojektové fáze, geodetické zaměření a další výdaje. Podrobněji o nich hovořil ředitel Národního památkového ústavu v Josefově Oldřich Pešek. Ten za provozovatele také ubezpečil, že nechtějí ani během rekonstrukce přijít o návštěvníky, proto budou práce probíhat za provozu. Vždyť na Kuks se ročně přijede podívat na 60 tisíc platících návštěvníků. Obnova bude hotova v roce 2014 a termín bude dodržen, ubezpečil ministr.

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme