Jindřich Vedlich: Pro dvoukolejku mezi Hradcem a Pardubicemi uděláme maximum

5. 8. 2011 | 06:40

Radní Hradce Králové a Pardubic se společně snaží zvrátit veto exministra dopravy Víta Bárty, který dal stopku zdvoukolejnění železnice mezi krajskými městy. Podle náměstka primátora Jindřicha Vedlicha (TOP 09) by se možná už příští rok mohla trať rozšiřovat aspoň mezi Opatovicemi nad Labem a Stéblovou. Vlaky by to zrychlilo.

Cesta z Hradce do Pardubic po jednokolejce trvá přibližně pětadvacet minut. S druhou kolejí by se ale mohla zkrátit téměř na polovinu. Odpadlo by totiž křížení vlaků v Opatovicích či Stéblové.

Pokud se podaří plán dotáhnout do konce, z Opatovic nad Labem se stane důležitá dopravní křižovatka. Hradec se totiž kromě rozšíření tratě zabývá i myšlenkou vybudovat ve městě a přilehlém okolí síť takzvané tramtrainové dopravy, tedy tramvají využívajících částečně železnici. Ty by v budoucnu mohly jezdit až do Opatovic.

"Tam by se tratě a silnice z Hradce do Pardubic měly křížit s připravovanou silnicí R35 na Moravu. Lidé by tam mohli mít také napojení na cyklostezky," uvedl náměstek primátora Jindřich Vedlich. V Opatovicích by mohlo vzniknout záchytné parkoviště a lidé by se mohli do Pardubic či Hradce vypravit po železnici. Jenže i další stavba R35 je v nedohlednu.

"Otázku jsme řešili na společném zasedání obou měst. Hradec i Pardubice jsou jednoznačně pro stavbu druhé koleje. Zatím to vypadá na kolejiště mezi Stéblovou a Opatovicemi. Jsem rád, že ministerstvo názor přehodnotilo a snaží se nám v tomto úsilí pomoci," řekl náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich. Ten kvůli tomuto plánu jednal také s ministerstvem dopravy.

"Vše teď závisí na financích z fondu dopravní infrastruktury," dodal Vedlich. Ministerstvo dopravy podle něj uvažuje, že by se část dvoukolejky mezi Stéblovou a Opatovicemi mohla začít stavět v roce 2012.

Jeho slova potvrdila i Správa železniční dopravní cesty. "První stavba investiční akce Hradec Králové Pardubice-Chrudim, a to zdvoukolejnění úseku Stéblová-Opatovice nad Labem, je uvedena v návrhu rozpočtu na rok 2012 a roky 2013 a 2014. Celkové náklady se odhadují zhruba ve výši 1,4 miliardy korun," uvedl tiskový mluvčí správy Tomáš Drvota.

Dodal, že zájmem správy je stavba druhé koleje na mnohem delším úseku z Chrudimi do Jaroměře, ale záleží na dostupných financích.

Slova o spolupráci na rozšíření železniční trati potvrdil i náměstek pardubické primátorky Martin Bílek: "I my bereme stavbu druhé koleje jako prioritu a s Hradcem v tom táhneme za jeden provaz."

Zdroj: www.hradec.idnes.cz
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme