Je nedůstojné říkat, že oběti komunismu byly popravené právem, zaznělo při pietě

Milada Horáková, Josef Bryks, Gejza Holoda, či Jaroslav Zörkler. To jsou jména, která společně s desítkami dalších zazněla při trutnovské pietní akci za oběti komunismu. Setkání se uskutečnilo na travnaté ploše před bývalým okresním úřadem. Památku obětí totalitního režimu tam uctilo osmnáct lidí, mimo jiné minutou ticha.

29. 6. 2020

Aktuálně se v Česku nejvíc připomíná příběh Milady Horákové, která byla před 70 lety komunisty při vykonstruovaném procesu mučena a následně popravena. Trutnovští si ale připomněli i řadu dalších obětí totalitního režimu. "Hodně lidí bylo perzekvováno, ale dnes se o nich moc nemluví. Je důležité si připomínat, že to existovalo, že takový režim tady byl. Měli bychom udělat všechno proto, aby se taková situace nemohla do naší země vrátit," upozornila Silvie Šidáková (TOP 09).

Jitka Zelená přinesla vlastnoručně vyrobený soupis 137 jmen. "Je to seznam prokazatelně vězněných, perzekvovaných, zavražděných nebo zastřelených při pokusu o útěk. Ti lidé pocházeli z britského Královského letectva RAF, a měli odlišný názor na tehdejší politickou situaci," uvedla. Například Josef Bryks byl týrán a zabit v jáchymovských uranových dolech. Další známý pilot František Fajtl byl po komunistickém převratu bez soudu půl druhého roku vězněn. Další pronásledovaný komunisty - Gejza Holoda - má dodnes hrob v Trutnově.

Zřejmě první známou obětí totality v našem městě byl Jaroslav Zörkler. Za opakované veřejné projevy proti komunistickému režimu zaplatil 1. srpna 1950 životem. "Uchoval si smysl pro demokracii, a hlavně nebál se ho projevit i poté, co se komunisté dostali k moci,“ připomněl Aleš Bouda, další z účastníků pietní akce sametové revoluce v Trutnově.

Důvodů, proč je potřeba se scházet při podobných pietních akcích, je podle organizátorů víc. "Někteří členové komunistické strany dnes tvrdí, že oběti minulého režimu byly popraveni nebo odsouzeny právem. Tyto výroky jsou nedůstojné k obětem i pozůstalým," prohlásil například Filip Theodor Bělík (TOP 09).

Informace o komunistické minulosti Česka by se podle účastníků mělo dostat i ke školákům. "Mladé generaci by se měly předávat informace, co se dělo, proč to bylo a kdo za to může," řekl Jan Balcar (LES). Udělat něco by ale měla i současná společnost. "Trutnov nemá dodneška důstojné pietní místo obětem komunismu. Bylo by dobré to změnit," dodala Silvie Šidáková (TOP 09).

Pavel Cajthaml

Zdroj: trutnovinky.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme