Hradecké sběrné dvory budou otevřeny déle, přibude i další kontejner na re-use

Město Hradec Králové má na svém území k dispozici čtyři sběrné dvory, které provozuje společnost Hradecké služby. Od 1. listopadu bude jejich provozní doba ve vybraných časech rozšířena. Ve sběrném dvoře Bratří Štefanů navíc přibude další kontejner pro věci s opětovným využitím v rámci projektu re-use.

3. 10. 2023

„Pokud chceme postupně snižovat množství odpadu v našem městě, musíme zajistit lepší kvalitu služeb v tomto odvětví. Logickým krokem se nám proto jeví zvýšení dostupnosti sběrných dvorů pro občany našeho města. Rozhodli jsme proto o prodloužení otevírací doby u některých z nich. Právě lepší dostupnost by mohla zajistit i vyšší motivaci občanů k tomu, aby například nepoužívanou skříňku nevyhazovali k popelnicím, ale odvezli ji do sběrného dvora. Tady pak může zamířit třeba do re-use pointu, kde bude nabídnuta k dalšímu využití a může ještě někomu radost. Pokud bude ve špatném stavu, dojde k jejímu zpracování a materiál může být následně použit například na výrobu OSB desek,“ popisuje náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek (TOP 09). Pracovní doba sběrných dvorů U Labe, Temešvár a Na Brně bude jednotná, tedy od 8 do 18 hodin. Výjimkou je sběrný dvůr v ulici Bratří Štefanů, který bude otevřen ve stejném režimu jako doposud.

Prodloužení otevírací doby by mělo zůstat zachováno do doby, dokud nebude vybudován další sběrný dvůr v Hradci Králové. „Máme prakticky hotové veškeré přípravy a plány, ale zatím se nám nepodařilo získat všechny potřebné pozemky pro tento účel,“ doplňuje náměstek Lukáš Řádek (TOP 09). Do sběrných dvorů mohou osoby s trvalým bydlištěm v Hradci Králové předat odpady z domácností zdarma. 

 

Sběrný dvůr

pondělí

úterý

středa

čtvrtek

pátek

sobota

neděle

U Labe

8-18

 

8-18

 

 

8-18

 

Temešvár

 

8-18

 

8-18

 

 

8-18

Na Brně

 

8-18

 

 

8-18

 

 

Bratří Štefanů

 

 

13-18

 

13-18

8-16

 

 

„Další novinkou sběrných dvorů je rozšíření re-use pointů o další, v pořadí už pátý, lodní kontejner, který stejně jako ostatní bude sloužit pro uložení věcí nabízených v rámci projektu. Jeho cena vyšla přibližně na sto tisíc korun včetně DPH. Umístěn byl do sběrného dvora v ulici Bratří Štefanů a stejně jako ty ostatní poskytne za drobný obnos věci určené k opětovnému využití,“ informuje Martin Hušek, ředitel Hradeckých služeb, které zajišťují provoz sběrných dvorů. Re-use pointy se v Hradci Králové nacházejí také ve sběrných dvorech Na Brně, Temešvár a U Labe. Nově bude 5. října v centru města v Kotěrově ulici za muzeem otevřen také re-use bazar neboli dobročinný obchod, kde budou oproti re-use pointům ve sběrných dvorech občanům k dispozici také použité, a řádně zkontrolované, elektrospotřebiče.

Město Hradec Králové spustilo projekt re-use a první re-use point v roce 2020 právě v areálu sběrného dvora v ulici Bratří Štefanů. Cílem projektu je předcházení vzniku odpadů, zvýšení udržitelnosti a zároveň pomoc sociálně slabším občanům. Od zahájení projektu již bylo tímto způsobem získáno více než půl milionu korun. Finanční prostředky z projektu jsou poskytnuty městským společnostem na údržbu a obnovu městské zeleně.

Zdroj: Magistrát města Hradec Králové

Štítky
Osobnosti: Lukáš Řádek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme