Hradec Králové má poprvé ve své historii primátorku

16. 11. 2022

V čele Hradce Králové stane Pavlína Springerová. Náměstkem pro strategický rozvoj, investice, ochranu klimatu, energetiku a dotace se stal za TOP 09 - Hradec Králové Lukáš Řádek. 

Své zvolení na magistrát přijímám s pokorou, vděčností a také s ambicí dělat komunální politiku pro budoucnost našeho města. Všichni členové naší koalice mají velkou motivaci, která, jak pevně věřím, zajistí našim spoluobčanům lepší život a příležitosti.  Mým obecným cílem je vytvoření dlouhodobé vize, která bude pro všechny srozumitelná. K pozitivní proměně ulic, náměstí, budov, dalších objektů a ploch stačí odvaha alespoň pár lidí. Výhodné to je ovšem pro všechny. Jsem přesvědčen, že kvalitní, příjemný a kulturní veřejný prostor je základní životodárný element městského prostředí. Moderní město, ve kterém se dobře žije, se pozná podle toho, že si toto uvědomuje," uvedl náměstek pro strategický rozvoj, investice, ochranu klimatu, energetiku a dotace Lukáš Řádek (TOP 09).

Historicky poprvé zvolilo zastupitelstvo Hradce Králové do čela města ženu. Primátorkou bude prorektorka Univerzity Hradec Králové Pavlína Springerová (HDK). Bude mít pět náměstků, každého z jedné strany pětikoalice tvořené HDK/TOP 09, ODS, Piráty a hnutími Rozvíjíme Hradec a Změna pro Hradec a Zelení. Hnutí ANO, vítěz voleb, bude s SPD v opozici.

Novou primátorku zvolili zastupitelé v tajné volbě většinou 20 hlasů. S překvapivým protikandidátem přišlo hnutí ANO. To navrhlo do čela města končícího primátora Alexandra Hrabálka (ODS), který je součástí pětikoalice. Právě s občanskými demokraty ANO město v minulém období vedlo. Alexandr Hrabálek ale byl z jednání omluvený, protože je na zahraniční dovolené. Návrh volební komise neakceptovala právě kvůli chybějícímu souhlasu kandidáta.

Pavlína Springerová (HDK) novou funkci vnímá jako obrovskou zodpovědnost. „Více než 10 let pracuji na nejvyšších manažerských postech Univerzity Hradec Králové. Mezi můj denní chléb tak logicky patří jednání s nejrůznějšími institucemi. Jsem přesvědčená, že právě tyto bohaté zkušenosti mi velmi výrazně pomohou zvládnout i funkci nejvyšší v našem městě,“ řekla 45letá akademička.

Současně slíbila, že nebude kumulovat funkce. „Mám připravený rezignační dopis na post prorektorky Univerzity Hradec Králové,“ dodala

Zaměřit se chce na přijetí územního plánu města, stavbu dostupného bydlení, realizaci adaptačních opatření na změnu klimatu a revitalizaci řady míst města. „Osobně vidím Hradec Králové jako město vzdělané, kladoucí důraz na dostupné a kvalitní vzdělávání, jako město, kde rostou pracovní příležitosti s vysokou přidanou hodnotou, jako město urbanisticky inteligentní a vizionářské,“ dodala.

Nová primátorka bude mít pět náměstků, po jednom z koaličních stran a hnutí. Prvním náměstkem zvolili zastupitelé Miroslava Hlouška (ODS), dále obsadil placenou funkci Lukáš Řádek (HDK/TOP 09), Pavel Vrbický (Piráti), Ilona Dvořáková (Rozvíjíme Hradec) a Adam Záruba (Změna pro Hradec a Zelení). Předchozí vedení města mělo na začátku volebního období náměstky čtyři.

První žena. Pavlína Springerová (HDK) je historicky první ženou ve funkci královéhradecké primátorky.

Jiří Fremuth

Zdroj: Rychnovský deník

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme