Hradec Králové buduje infocentrum třetího tisíciletí

Evropské noviny | 27.2.2015 | Rubrika: Evropské regiony

9. 3. 2015

Na Eliščině nábřeží v Hradci Králové roste nové multifunkční informační centrum. Objekt za zhruba 40 milionů korun, jehož stavbu má z převážné části pokrýt evropská dotace, poslouží jak návštěvníkům, tak obyvatelům města. Centrum bude umístěno na strategickém místě vedle Muzea východních Čech, kde se kříží turistické a dopravní trasy.
Takzvané infocentrum třetího tisíciletí vzniká přestavbou zrušené pobočky městské knihovny. Zpustlý objekt byl prázdný a dlouhodobě chátral. Má však výhodnou polohu v historickém centru a disponuje rozlohou vnitřních prostor jeden tisíc metrů čtverečních. „Právě kvůli umístění této nemovitosti jsme byli proti jejímu prodeji. Raději jsme volili rekonstrukci. Celý objekt je nutné nejprve stabilizovat a sanovat suterény,“ vysvětlil náměstek královéhradeckého primátora Jindřich Vedlich.
Infocentrum, prošpikované moderními technologiemi, bude pro občany i návštěvníky Hradce Králové plnit řadu funkcí. Zabezpečí komplexní informovanost o kulturních, společenských a sportovních akcích, o atraktivitách města a možnostech využití volného času. Bude disponovat rozsáhlým rezervačním systémem, ten pojme i akce pořádané po celém území ČR a v zahraničí. Zájemci tu najdou také veškeré dopravní informace, včetně předprodeje hromadné dopravy. K dispozici budou přehledy o službách a podnicích, pravidelně budou organizovány tématické prohlídky města.
„V infocentru bude i prostor pro pořádání kulturních a společenských akcí, výstav, seminářů a podobně. Bude tu sídlit také pracovní skupina, jejímž úkolem je rozvoj urbanistické tradice včetně vypracování přípravných materiálů, které souvisejí s úsilím Hradce Králové o vstup do UNESCO,“ doplnil náměstek Vedlich.
BUDOVA JE KOTĚROVÝM DÍLEM
Objekt na začátku roku převzali stavbaři, už dokončili demolice vnitřních nevyhovujících příček. Objekt z roku 1922 je méně známým pozdním dílem architekta Jana Kotěry. Dnes se nachází v městské památkové rezervaci. To jsou důvody, proč stavbu bedlivě sledují památkáři. Při rekonstrukci je nutné respektovat přísná pravidla, která se týkají zejména vnějšího vzhledu domu. „Cenu projektu snížila soutěž na zhotovitele o dva miliony korun. Vybudování infocentra tak přijde na zhruba 38 milionů korun bez DPH. Evropská dotace, o kterou město požádalo a jejíž všechny podmínky splňuje, by měla činit 85 procent způsobilých výdajů. Jedná se o jeden z posledních titulů do Integrovaného plánu rozvoje města,“ uvedla Kateřina Bednarčíková z městského odboru projektů a dotací.
Stavbaři by s rekonstrukcí měli být hotovi v létě, od podzimu by mělo infocentrum sloužit veřejnosti. Počítá se s tím, že jeho základní služby budou dostupné v kteroukoli denní či noční dobu prostřednictvím venkovních interaktivních panelů.
Nové zařízení s velkou pravděpodobností změní uspořádání informačních bodů ve stotisícovém městě. Hradecká radnice zřejmě zruší dosavadní infocentrum na Gočárově třídě a kromě nového objektu ponechá v provozu pouze centra na vlakovém nádraží a Velkém náměstí. Všechny budou datově propojeny a budou fungovat pod správou městské Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme