Heger začal v nemocnicích vysvětlovat své reformy

17. 5. 2011

Pacienti by kromě zvýšeného příplatku za pobyt v nemocnici reformy ve zdravotnictví pocítit neměli. Tak charakterizoval chystané změny ministr zdravotnictví Leoš Heger na dnešním setkání s lékaři a zdravotníky Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Byla to první zastávka jeho „vysvětlovacího turné“ k nové reformě. Během příštích dnů chce navštívit pět nebo šest fakultních nemocnic, v úterý například pražskou Všeobecnou fakultní nemocnici a pak nemocnice v Brně, Plzni a Ostravě. Má to být ještě předtím, než se důležité změny týkající se zákonů týkajících se zdravotnictví bude projednávat Poslanecká sněmovna. „My bychom zejména rádi vysvětlili tu velmi radikální změnu, která je v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, která by měla umožnit příplatky za nadstandard,“ uvedl Leoš Heger.

Audio Reportáž Jiřiny Mužíkové z vysvětlovací kampaně ministra zdravotnictví Leoše Hegera v Odpoledním Radiožurnálu

Podle ministra totiž projednávání v Poslanecké sněmovně či protesty na úrovni tripartity velmi zneklidnily veřejnost. K tomu ale prý není důvod. Ministr zejména pacientům vzkazuje, že změny ve zdravotnictví se jich kromě výše poplatků za pobyt v nemocnici nedotknou. „My chceme zachovat standard péče takový, jaký je. Chceme například z takzvaného sazebníku neboli seznamu výkonů s bodovými hodnotami vyjmout jenom některé do očí bijící procedury, které by neměly být hrazeny ze zdravotního pojištění, jako například široká operativa na operačních robotech, která je hrozně drahá a nepřináší medicínsky ve většině případů nic lepšího, a utrácejí se tak peníze, které by mohly být věnovány do těch choulostivých oblastí, kde je péče hodně drahá a nenahraditelná, například u onkologických pacientů,“ ujišťoval ministr. Největší nevoli ze strany lékařů očekává Leoš Heger u snahy omezit medicínský rozvoj. „On ten rozvoj byl u nás v posledních pěti letech obrovský a je to jedna z příčin, proč je ten zdravotnický systém lehce zadlužený a dostává se do rizikové hospodářské situace,“ řekl.

Zdroj: ČTK, Český rozhlas

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme