Havel: Myslel jsem, že budu ve straně jen lepit plakáty

Jedno z překvapení sněmovních voleb se událo v Královéhradeckém kraji. Ředitel gymnázia Matěj Ondřej Havel díky preferenčním hlasům přeskočil zkušenější kolegy a dostal se na první místo kandidátky Spolu. Kudy dosud vedla jeho životní cesta a co chce ve Sněmovně dokázat?

3. 12. 2021

TOP 09 před čtyřmi lety v Královéhradeckém kraji nezískala ani jeden mandát, proto se neočekával velký vzestup jejích zástupců ani tentokrát. Havel díky 10 858 preferenčním hlasům voličů však jako čtyřka kandidátky přeskočil bývalého předsedu KDU-ČSL, dlouholetého poslance ODS Ivana Adamce z ODS i podnikatele Pavla Staňka (všichni tři se do Sněmovny také dostali).

„Bylo to pro mě veliké překvapení. Zřejmě hrálo roli, že jsem nová, neokoukaná tvář. Dalším faktorem může být učitelská profese, protože dosah lidí, kteří mě znají, je trochu větší,“ řekl Deníku N Matěj Ondřej Havel (TOP 09). „Jeden zkušený politik mi řekl další možnost: že jsem ještě neměl příležitost nikoho zklamat,“ dodává.

Podle regionálního lidoveckého politika a Havlova spolužáka Jana Pokorného stála za takto výrazným volebním výsledkem touha po změně. „Mladý, vzdělaný, ve své profesi úspěšný a v politice neokoukaný člověk takovou změnou může být. Matěj celou kampaň neskutečně odpracoval, nekoukal na voliče z billboardů, nýbrž chodil za nimi,“ říká Pokorný.

 „Neměl jsem ještě příležitost nikoho zklamat,“ přemítá nad důvody svého úspěchu nový poslanec TOP 09 Matěj Ondřej Havel


Senátor a první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin vnímá Havlův úspěch jako symbol proměny dolní komory Parlamentu. „Matěj Ondřej Havel je představitelem mladé generace. Jeho vstup do vysoké politiky v době, kdy z Poslanecké sněmovny vypadla komunistická strana, je pro mě jistým symbolem a bohužel i naplněním prognóz z roku 1989, kdy mnozí říkali, že se komunistů zbavíme až s nástupem další generace,“ sdělil Deníku N Tomáš Czernin (TOP 09).

Učitelem, nebo strojvedoucím?

Havel vyrůstal v lékařské rodině – matka je farmaceutkou a otec pracuje v hradecké nemocnici jako vedoucí jednotky intenzivní péče. „Vždy jsem měl vynikající rodinné zázemí, což je vzácnost. Považuji si toho, člověku to dochází až zpětně. Naše rodina byla bezproblémová a harmonická,“ přibližuje své dětství čtyřiatřicetiletý ředitel.

„Byly na nás kladeny vysoké nároky, abychom plně využili svůj intelektuální potenciál. To platilo pro mě i čtyři sourozence. Každý má někde limity, ale je potřeba, aby člověk objevil a rozvíjel své nadání,“ popisuje Havel.

Domácí prostředí ho ovlivnilo jak v hodnotovém zakotvení, tak v rozvoji různorodých talentů. „Když jsem projevoval umělecké sklony, rodiče mě podpořili a platili mi výuku na základní umělecké škole,“ vzpomíná. Hrál na klavír i fagot, v dospělosti vystudoval sbormistrovství. Zkušenost uplatnil při založení školního sboru Squadra Risonante, který od roku 2011 sedm let vedl.

Jeho osobnost zásadně formovala také junácká výchova. „Skautské prostředí mi vštípilo vztah k přírodě a zkušenost přežití v ní. Mnohem zásadnější pro můj život ale bylo osvojení si schopností spolupracovat a řídit nějaký tým. Pět let jsem byl vedoucím oddílu, takže jsem si mohl vyzkoušet mikromanagement,“ líčí nový poslanec, který se také aktivně angažuje v katolické církvi jako varhaník a člen místní farní rady.

Srdce jej vždy směrovalo k práci učitele. „Chtěl jsem se věnovat učitelství, nebo se případně stát strojvedoucím. Měl jsem to štěstí, že jsem v sobě pro pedagogiku identifikoval vlohy a šel si za svým snem. Stále mě učení naplňuje a jinou práci bych v současné době dělat nechtěl,“ popisuje vztah ke svému povolání.

Strojvedoucím se Matěj Ondřej Havel nakonec nestal. 


Havel vystudoval učitelství dějepisu a českého jazyka pro střední školy na Univerzitě Hradec Králové. Později získal doktorát na Univerzitě Karlově v Praze. Jeho disertační práce o katolickém knězi, sociologovi a prvorepublikovém senátorovi Františku Reylovi vyšla v roce 2016 také knižně.

Havlovo učitelské působení bylo od roku 2010 spjaté s hradeckým biskupským gymnáziem, kde vyučoval dějepis a český jazyk. V roce 2017 se stal zástupcem ředitele základní umělecké školy, jež při gymnáziu vznikla. O rok později uspěl v konkurzu na post ředitele Gymnázia J. K. Tyla, kde sám studoval.

Rychlý politický vzestup

Vstoupit do politiky se Havel rozhodl před čtyřmi lety. „Tehdy TOP 09 prožila volební debakl v parlamentních volbách. Stranu jsem volil, podporoval, názorově s ní souzněl, a chtěl ji tedy pomoci zachránit. Z tohoto důvodu jsme si s kamarádem řekli, že teď je zřejmě ta chvíle se aktivně zapojit do politiky,“ vzpomíná Havel, který u své strany vyzdvihuje především proevropskou a prozápadní orientaci.

Pro nováčky v TOP 09 tehdy její vedení přichystalo prohlídku sněmovních prostor – průvodkyní byla Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Havel tehdy ještě netušil, že v dalším volebním období usedne se současnou stranickou předsedkyní v poslaneckém klubu.

„Patnáct let působím v různých pozicích ve skautském vzdělávání, které zásadně ovlivnilo můj život,“ říká politik. 


„Představoval jsem si svůj přínos české politice tak, že budu TOP 09 podporovat členským příspěvkem, roznosem novin a vylepováním plakátů,“ přibližuje Havel své očekávání.

Jeho politická kariéra ale nabrala rychlejší spád. V roce 2018 kandidoval v komunálních volbách – byť se TOP 09 na hradeckou radnici nedostala, Havlovi vysoký počet preferenčních hlasů zajistil lepší postavení na kandidátce v loňských krajských volbách. V nich skončil jako první náhradník do zastupitelstva Královéhradeckého kraje.

Jako odjet do Keni na montáž

Nabídku jít do letošních voleb jako lídr krajské kandidátky TOP 09 dostal před rokem.

„Nejprve jsem se zeptal rodiny, bez jejíhož souhlasu bych do toho nešel. Tušili jsme, v čem kandidatura bude spočívat, a domluvili se, že dovolenou zažijeme o prázdninách. V září jsme si stanovili, že to bude jako u některých profesí, kdy otec čtyř dětí odjede na měsíc do Keni na montáž,“ řekl Havel.

Oproti dělníkům v zahraničí měl výhodu, že mohl spát doma. „Kampaň násobně převyšovala to, co jsem původně očekával. Nedokázal jsem si představit, že budu na ulicích oslovovat lidi, a už vůbec ne, že jim budu zvonit u domů. Door to door kampaň byla pro mě úplně nepředstavitelná, ale zážitky z ní jsou velmi pozitivní,“ popisuje.

„Nechodili jsme po bytových domech, protože v nich jste již příliš u lidí doma. Věnovali jsme se spíše vilovým čtvrtím a vesnicím, kde je přece jen plot a nedochází k takové intervenci do soukromí,“ říká k tomuto způsobu oslovování lidí, který je v českém prostředí málo využívaný.

„V některých městech bylo více lidí, kteří přitakali, vzali si materiály a dali se s námi do řeči z vlastní iniciativy,“ popisuje Havel zkušenosti z kontaktní kampaně. 


Předvolební propagace trvala přibližně půl roku. „Od dubna jsme již komunikovali s voliči prostřednictvím sociálních sítí. Stanovili jsme si za cíl, že každý týden budeme zveřejňovat programovou nabídku koalice. Nechtěli jsme utvářet dominantně lifestylový obsah o tom, co zrovna děláme a čím se bavíme,“ vysvětluje.

V online kampani používal hashtag #haveldosnemovny, několikrát se odkázal i na bývalého prezidenta Václava Havla. Shodu v příjmení později využil i v souvislosti s přebíráním poslaneckých kanceláří po KSČM, kdy zmínil, že Havel opět nahradil komunisty.

„Od 27. srpna do 7. října jsem absolvoval dennodenní kampaň, kdy jsem jen dva dny vynechal. Ráno jsem odvedl děti do školky a školy, pak jsem byl v práci do tří hodin. S jazykem na vestě jsem odjel na kampaň do Rychnova nad Kněžnou, Trutnova, Jičína nebo Podbřezí. Přijížděl jsem domů v devět večer,“ líčí náročné týdny před volbami.

Nepříjemné zkušenosti při oslovování voličů prý nezažil. „Pouze jednou ve Dvoře Králové nad Labem na nás někdo pořvával, ať si ty volební noviny někam strčíme. V ostatních případech lidé třeba řekli, že nemají zájem a děkují,“ zmiňuje Havel.

„Kampaň násobně převyšovala to, co jsem původně očekával,“ přiznává Havel. 

Odpovědnost z moci

Po volebním úspěchu Havel řeší, jestli zůstat v čele školy. „Musím zvážit v řádu několika měsíců, zda dokážu skloubit funkci poslance a ředitele gymnázia. Myslím takové propojení, abych obě povolání vykonával smysluplně. Nebudu dělat oboje napůl, protože by se mi to brzy vymstilo na obou frontách. Zatím budu vykonávat obě funkce najednou, protože potřebuji na gymnáziu dokončit několik projektů,“ říká Havel.

Ještě před ustavující schůzí Sněmovny Parlamentu České republiky se nováčci zúčastnili ustavení poslaneckých klubů.

„Na mě dolehl velký pocit zodpovědnosti. Volili jsme vedení, místopředsedy a jednali o dalších věcech. Uvědomil jsem si naplno, jak je Sněmovna mocná a že se v ní dají měnit věci. Dolehlo na mě, že to není legrace. Člověk nedokáže být v Poslanecké sněmovně jen do počtu a mačkat pouze tlačítko. Okolí a poslanecký klub totiž očekávají, že člověk bude od začátku opravdu velmi pilně pracovat,“ přiznává ohromení sněmovním prostředím.

Překvapen byl zejména z nadšení stranických kolegyň. „Z Heleny Langšádlové nebo Markéty Pekarové Adamové úplně zářilo velké odhodlání. Vůbec jsem nevnímal nějakou jejich povolební únavu. Po jednání klubu následovala moje první tisková konference v životě. Z té mám jeden výrazný vjem, že ve sněmovním newsroomu je veliké horko, asi aby se v něm politici patřičně zapotili,“ popisuje první zkušenosti.

„Rozhodně nechci vykonávat funkci poslance a ředitele školy na půl plynu. Rozhodnu se v řádu měsíců,“ říká Havel. 

Za svůj klíčový úkol v zákonodárném sboru považuje modernizaci školství. „Zasadím se o důsledné a odvážné naplňování Strategie 2030+. Důležitá pro mě je změna systému vzdělávání budoucích učitelů, což souvisí s pojetím a financováním pedagogických fakult. Měli bychom usilovat o to, aby učitelské povolání bylo pro talentované lidi první volbou. Jestliže naše děti budou učit talentovaní, přesvědčení učitelé, je to skvělá investice do budoucnosti a společnosti se to vrátí,“ říká ředitel.

Za nezbytnou podmínku považuje zvýšení mezd. „Hlasoval bych pro zákon ukotvující průměrný učitelský plat na sto třicet procent průměrné mzdy. Talentovaným lidem to dodá perspektivu velmi slušného živobytí, pomůže to odbourat jejich pochybnosti ze správnosti volby učitelské profese,“ podotýká.

Navázání učitelské mzdy na průměrnou však může být obtížné prosadit. „Jelikož se řítíme do rozpočtových problémů, umím si představit, že to uzákoníme třeba za dva roky. Je to ale prioritní záležitost, kterou chci řešit,“ představuje své plány Havel.

„Přál bych si, aby školství všeobecně nastoupilo cestu sebekritiky,“ představuje svou vizi Havel. 

Chce také posílit kompetence ředitelů škol a posílit výuku napříč předměty. „Na našem gymnáziu již pracuje speciální skupina pro společenskovědní předměty, která připravuje přechod na nový formát. Za dva až tři roky bychom jej částečně chtěli zavést a postupně rozšířit i do dalších oblastí,“ říká.

„Přál bych si, aby školství všeobecně nastoupilo cestu sebekritiky a zkoumalo na úrovni jednotlivých škol možnosti svého rozvoje a zlepšení. Je to nikdy nekončící proces, který někde dlouho běží, mnohde začíná a spoustu škol nezajímá,“ podotýká poslanec. Zároveň si uvědomuje, že to výrazně přesahuje možnosti jednoho volebního období. „Pokud bych mohl tuto změnu nějak nastartovat, vytvořit pro ni podmínky a podhoubí, bych byl šťastný,“ popisuje.

„Znám ho osobně a vím, že mládí není jeho jediným kladem. Je vzdělaný, má všeobecný rozhled a silné sociální cítění. Jako mladý pedagog má jasný názor na školství a moderní metody vzdělání. Jsem si jist, že bude pro naši politiku přínosem,“ míní senátor Czernin (TOP 09).

Naděje do Havla vkládá také jeho spolužák z vysoké školy Pokorný. „Vnímám ho jako zásadového, pracovitého, vzdělaného a nesmírně pozitivního člověka s tahem na branku. Masarykovské ‚nebát se, nelhat, nekrást‘ pro něho není prázdnou frází,“ říká. Za kamarádovu výhodu považuje praktickou znalost školního prostředí.

Havel ve 34 letech dosáhl postavení, které se málokomu podaří za celý život. „Za svůj největší splněný životní sen považuji fungující rodinu,“ odpovídá bez dlouhého rozmýšlení otec čtyř dětí. „Přál bych si být do konce života učitelem. Nemusím sedět na ředitelském postu, ve lpění na této pozici nevidím smysl svého bytí. Politiku také nevnímám jako práci na celý život,“ tvrdí Havel.

Vzdálenější budoucností se prý zatím nezabývá. „Nyní jsem dostal příležitost a důvěru voličů. Rád budu součástí týmu, který se pokusí o změnu. Buď uspějeme, nebo nikoli. Za čtyři roky nám voliči vystaví účet,“ dodává.

Stručně

Ředitel gymnázia Matěj Ondřej Havel (TOP 09) se díky preferenčním hlasům dostal do Sněmovny z prvního místa kandidátky Spolu v Královéhradeckém kraji.
V dolní komoře Parlamentu se chce zaměřit na modernizaci školství.
V nejbližších měsících se rozhodne, zda bude pokračovat v čele školy.

Lukáš Marek

Zdroj: denikn.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme