Havel: Je to pro mě obrovským potěšením, překvapením a vážím si té důvěry

Obrovským překvapením v letošních parlamentních volbách a takovou nečekanou kometou voleb v našem kraji je kandidát koalice SPOLU, ředitel hradeckého gymnázia J. K. Tyla, historik, skaut a varhaník Matěj Ondřej Havel (TOP 09).

3. 11. 2021

A tím si tedy tak zajistil poslanecký mandát na příští 4 roky. No a Matěj Ondřej Havel je naším hostem, pane řediteli, dobrý den, dobré ráno.

Dobrý den, dobré ráno, děkuji za pozvání.

Teď nevím, jestli mám říkat ještě pane řediteli, anebo pane poslanče.

Zatím ještě taky pane řediteli, děkuju.

Dobře, tak pane řediteli, vy máte ustavující schůzi 8. listopadu.

Ta ustavující schůze začíná 8. listopadu, ano.

Co jste říkal na ten výsledek váš ve volbách a na to třeba, že vás lidé takhle vykroužkovali? Přes 10,5 tisíce těch preferenčních hlasů pro vás to bylo. Neuvěřitelné číslo.

Je to neuvěřitelné číslo, je to velké překvapení, my jsme ani jako nepočítali s tím, že se do té Sněmovny dostanu. Mně to teďka málokdo věří, všichni chodí kolem, říkají, my jsme ti to říkali. Ale my jsme třeba neměli ani nachystanou tiskovou zprávu nebo statut na síť, jako že k tomu zvolení došlo. Jako bylo to teda nečekané, bylo to překvapení a je to pro mě obrovským potěšením, překvapením a vážím si té důvěry.

Taky je asi závazkem.

Rozhodně. Samozřejmě.

Ten počet preferenčních hlasů teda, jak jste říkal, ten vás zaskočil, čím to je, jako že vás lidé takhle...? Jste oblíbený asi.

Já to nevím. Nevím. Jako při vší skromnosti, myslím si, že možná hraje roli taky to, že jsem nová tvář, jeden kolega mi říkal, myslím si, moudrá slova. Víš, proč jsi dostal tolik kroužků? Protože jsi ještě nikoho nezklamal. A to si myslím, že jako v tom taky hraje roli, a je potřeba k tomu přistupovat s určitou pokorou.

Chtěl bych o vás říct a teď mě když tak opravte, kdyby to tak nebylo, že vám je 34 let.

Je to tak.

Už 3 roky jste ředitelem gymnázia J. K. Tyla tady v Hradci Králové, kde jste také předtím studoval, to musíme taky zdůraznit, takže jste přímo z Hradce, jste Hradečák.

Já jsem Hradečák. Já jsem rodilý Hradečák, já jsem tady vlastně vystudoval i většinu svých studií, abych tak řekl, pak jsem si odskočil na 4 roky do Prahy na Karlovu univerzitu a pak sem zase zpátky.

Co bylo tou vaší motivací jít do politiky? Protože předpokládám, že ředitelování na takovém gymnáziu, to je určitě vytížená, náročná práce.

Já jsem se začal aktivně do politiky zapojovat, nebo aktivně napůl, před čtyřmi lety po těch parlamentních volbách v roce 2017, kdy politická strana, kterou jsem podporoval, nedopadla příliš dobře a my jsme se ještě s jedním kamarádem, tady s odborným asistentem z univerzity, tak jsme se rozhodli, že se zapojíme aktivně, že budeme, představovali jsme si to tak, roznášet letáky a pomáhat s kampaní a dělat ty pěšáky v ulicích, a pak se přihodilo to, že byly komunální volby a já jsem se teda nechal napsat někde dolů tam na tu kandidátku, trochu jsem poskočil, pak byly krajské volby, tam jsem poskočil ještě víc, no a následně přišla teda nabídka, jestli bych přijal kandidaturu do Sněmovny. To jsem chvíli zvažoval a pak jsem to akceptoval s tím, že je to právě vlastně akt takové té podpory, že jestli teda můžu, tak tu kandidátku tím svým vlivem nějakým způsobem podpořím, mám-li vůbec nějaký.

Jak jste prožíval to předvolební období, tu kampaň, kterou jste v takovém rozsahu tedy ještě předtím nedělal? Měl jste samozřejmě i tu kontaktní kampaň, kde jste se potkával s lidmi po celém našem kraji, jak jste to prožíval?

Já jsem si vůbec nedokázal představit, že budu dělat něco jako kontaktní kampaň. Když jsem říkal, dobře, tak já teda budu kandidovat, a to jsem ještě nevěděl, že budu lídr za TOP 09, to se až jako zvolilo potom, tak jsem říkal, fajn, ale nepočítejte s tím, že budu chodit po ulicích, oslovovat lidi anebo ještě něco horšího. Na to zapomeňte. Jak to dopadlo? Skoro 2 měsíce jsem chodil po ulicích, oslovoval lidi, rozdával noviny, začalo mě to bavit, vůbec jsem to nečekal, jak je to vlastně příjemná věc, protože ty reakce na ulicích nejsou vůbec negativní. To se stalo asi 2×, kdy nás někdo vymístil do patřičných míst, pak samozřejmě řada lidí jako to velmi zdvořile odmítne, děkuju, nemám zájem, ale většina těch reakcí je nebo byla pozitivní, to mě velice mile překvapilo, a dokonce jsme se vydali i tou cestou, že jsme dělali door to door kampaň, kdy teda zejména na venkově lidi tak jako trošku, řekl bych, z toho svého prvotního pohledu otravujete doma, kdy teda za plotem je oslovujete nebo někdy na nějaký domek zazvoníte, ale zase musím říct, že ty reakce byly prostě dobré. Bylo to pro mě nesmírně překvapivě pozitivní. Vůbec jsem to nečekal.

A to člověka nabije samozřejmě pro tu další práci.

To vás nabije, ano, je to pravda.

Jinak jste ale taky, musíme říct, skoro prý o 5 kilo lehčí, vy jste zhubnul...

To byla taková volební výzva, že dobře, tak uděláme z toho trošku legraci, tak já bych potřebovat shodit 5 kilo, tak to tak uděláme. A víte co, šlo to úplně samo, protože třeba v té kampani já jsem nachodil třeba 20 km denně po těch ulicích a po těch vesnicích a tak všude, mohl jsem poznat, jak máme strašně krásný kraj ve všech zákoutích, no a ta váha šla dolů úplně sama.

Naším hostem v Dobrém ránu je ředitel hradeckého Gymnázia J. K. Tyla a po nedávných volbách také poslanec Matěj Ondřej Havel.


Naším hostem je dnes Matěj Ondřej Havel, ředitel Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové, historik, skaut, varhaník, taky, viďte? Hrajete ještě pořád?

Hraju pravidelně na Pouchově v kostele na varhany.


Tak to si vás přijdu někdy poslechnout, jinak musím taky připomenout, že po letošních parlamentních volbách i poslanec, který díky preferenčním hlasům skončil jako nečekaná kometa těch letošních voleb, v našem kraji ze čtvrtého místa kandidátky koalice Spolu na místo první, a má tak před sebou příští 4 roky v Poslanecké sněmovně, co je vaším cílem, pane řediteli, v dolní komoře Parlamentu České republiky?

Je toho víc. My jsme i během té kampaně se snažili na sociálních sítích, které jsme pěstovali, jako zveřejňovat každý týden takový určitý programový ústřižek, abychom dali najevo, že tam nejdeme případně jako koalice jenom sedět, ale že jdeme pracovat, tak toho je spousta, jmenovalo se to Co chci změnit a vycházelo to každou středu. Ale z té spousty věcí já mám samozřejmě jednu velkou prioritu a to je školství, to asi nikoho nepřekvapí, já bych se hrozně rád zasadil o to jednak, aby se školství stalo jednou z priorit nejenom teda při plánování rozpočtu, to tak jako skloňujeme obecně, ale jako vůbec z hlediska té politické a společenské pozornosti, která se tomu věnuje, myslím si, že máme velký prostor a příležitost jednak k naplňování té strategie 2030, v tom, jak vlastně bychom měli žáky vzdělávat pro 21. století, to se týká toho, že asi bychom měli víc upřednostnit dovednosti před znalostmi, protože ta doba digitální si to trochu žádá, najít si nějakou znalost není až takový problém, ale rozklíčovat informaci, zjistit, jestli to je pravda, nepodlehnout nějakým dezinformacím a hoaxům, to je komplikovanější. A pak třeba taky se to týká oblasti vzdělávání učitelů, protože tam si myslím, že je prostor pro zlepšení jednak, jakým způsobem chceme učitele vzdělávat, co by vlastně měli umět, jaká je ta objednávka našich škol, a u těch vysokých škol, pedagogických fakult to souvisí s financováním.

Půjde nějakým způsobem skloubit to vaše zaměstnání tady jako ředitel Gymnázia J. K. Tyla a poslaneckou lavici?

K tomu já zatím přistupuju s velkou pokorou, mám takové zkušební období teďka asi 3 měsíce, to jsem si sám stanovil, rozhodně bych rád na gymnáziu dotáhl některé projekty, je tam třeba v běhu před finišem rekonstrukce bývalé ředitelské vily a tak dále, nechce se mi odcházet od této rozdělané práce, a asi po těch třech měsících nebo čtyřech si to nějak vyhodnotím, prostě v žádném případě nechci být polovičním ředitelem a polovičním poslancem. Pakliže to nepůjde skloubit, tak se k tomu postavím nějak zodpovědně.

Mimochodem, jak se vám třeba chodilo do školy, kterou teď vedete vlastně, na Gymnázium J. K. Tyla v Hradci Králové, což je úžasná Gočárova stavba na břehu řeky Labe, krásné místo, krásná budova?

Já když jsem tam chodil, tak jsem nevěděl, že ji povedu, ale ne, tak ta budova je nádherná. To je naprosto geniální projekt, když si uvědomíte, že je 95 let stará, je naprosto nadčasová, máloco bychom tam změnili, jako úplně to vyhovuje tomu školskému provozu, to je opravdu skvěle vymyšlené, ale v souvislosti s tím si taky musíme uvědomit odvahu tehdejší politické reprezentace, že uvěřili v takový poměrně odvážný projekt, který nebyl úplně levný, a vznik té budovy nebyl bez komplikací a taková ta určitá odvaha, která i v tehdejší době samozřejmě znamenala řadu kritických hlasů, je to příliš drahé, je to příliš šeredné, je to příliš nadčasové, tak se po 100 letech vyplatila. A bude se vyplácet ještě dál.

Můžeme připomenout, že školou také prošla řada významných a známých osobností, můžeme připomenout Karla Jaromíra Erbena, J. K. Tyla samozřejmě, také, Karel Čapek, Alois Jirásek, David Drábek z těch posledních mě napadá nebo skvělý pianista Matyáš Novák taky prý chodil k vám, je zájem o studium na Tylovi?

Zaplaťpánbůh je. Velký.

Nějaký den otevřených dveří pro své budoucí studenty?

Ano, tak jestli můžu, tak rovnou bych pozval, 13. ledna ve čtvrtek bude den otevřených dveří, moc doufáme, že bude moct být prezenčně, protože pro všechny uchazeče chystáme i takovou jako nějakou interaktivní formu, jak se seznámit s obsahem výuky, s naším způsobem vyučování, s prostory a tak dále. Doufejme, pakliže by to bohužel nešlo prezenčně, což nechci vůbec teď připouštět, tak uděláme nějakou skvělou online formu. Loni jsme už něco zkusili a myslím si, že těch zkušeností vyjdeme a že i v letošním roce bychom to zvládli. Doufám.

Taky doufáme. Naším hostem byl dnes ředitel hradeckého Gymnázia J. K. Tyla a také nově tedy poslanec Parlamentu České republiky, tedy dolní komory Parlamentu České republiky, Poslanecké sněmovny Matěj Ondřej Havel. Moc děkuju, pane řediteli, a příště už vám budu říkat pane poslanče. Díky.

Děkuju za pozvání, mějte se všichni moc hezky. Na shledanou.

Ať to zvládnete.

Děkuju.

Jakub SCHMIDT

Zdroj: ČRo Hradec Králové 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme